Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Мада је од давнина месец био повезиван са лепотом овако је о њему свет брујао у недељи која је за нама:

For anyone not on Medicare, November 14, 2016 presents an opportunity to view a heavenly event that has not occurred in his/her lifetime.
On that date, the full moon will make its closest approach to the earth since 1948.
Full Moon, Supermoon, MegaMoon, Blue Moon.
On November 14 2016, the confluence of two celestial events will create what will appear to be the largest full moon (or a "supermoon") since Harry S. Truman was president of the United States.

Овако је о Његошу ових дана писала моја fb пријатељица Силвија Главић: „Затећи се на Његошев рођендан у његовој Црној Гори, а не присјетити га се - био би неопростив гријех.

Јер бијаше комплетан свјетовни и црквени владар, утемељитељ модерне црногорске државе, посвем знатно испред свог времена...

Због споредних занимљивости као што је да је у свом 19. стољећу играо биљар и био људина од преко два метра, о чем свједоче биљарда и његово повелико пријестоље у двору на Цетињу, изнад ког је импресиван маузолеј у којему данас почива, иначе ремек-дјело Ивана Мештровића, одакле пуца поглед на скоро цијелу државу и родне му Његуше.

Ради оне чаше жучи што иште чашу меда јер смијешане најлакше се пију у Горском вијенцу, Луче микрокозма и нешто мање познатих романтичних стихова о љубавној чежњи што им је можда муза била извјесна принцеза која му је наводно проузрочила ожиљак изнад лијеве обрве, видљив на свим портретима...
Тако велика, а толико људска биографија.
Највећи Црногорац свих времена.
Наздрављам чашом Вранца!
Петар Други Петровић Његош!"

Претпостављам да знате шта је луча.
Ждрал, или како Кинези воле да кажу - краљ свих птица, је један од најпозитивнијих симбола. Ждрал је небеско створење и титулу дели са змајевима и фениксом.
Значења која му се приписују су дуговечност, бесмртност, вечна младост и берићетан живот. Другим речима, Кинези сматрају да је ждрал у директној вези са успехом и напретком, па не чуди што је управо ова прелепа птица понела ласкаву титулу "небеског створења", коју додуше дели заједно са подједнако моћним змајевима и фениксом.

Верујемо да је свима добро позната легенда која каже да хиљаду папирних ждралова доноси срећу. Али, вероватно је још интересантније веровање да се таоистички свештеници после смрти претварају у ждралове, те да управо ове дугоноге птице на својим леђима носе душе покојника на небо.

Резерват природе "Слано Копово" код Новог Милошева највеће је окупљалиште ждралова на њиховом путу из Европе на југ. што је јединствена прилика да се на једном месту види 11.000 ждралова који круже небом изводећи својеврстан плес у лету и тражећи преноћиште на језеру.

ЛАЖ
У Африци имају изреку „Лаж има седам различитих варијанти, а истина само једну." и кажу да она може да узрокује бол стотину пута већу неголи копље.

ГНЕВ
Из Индије стиже пословица: „Онога ко обуздава гнев што се пропиње попут разбеснеле коњске запреге, зовем правим возаром. Остали само држе узде.", а Сапфо: "Кад гнев букти у срцу твоме, пази на језик да не виче узалуд!"

ДРСКОСТ
"Незнање је мајка дрскости."
(Тукитид)
„Чавке причају свракама како су гаврани црни."
Немачка пословица
„Седам пута провери језик пре него што почнеш да говориш."
(Лав Толстој)

ЗАБЛУДА
„Велики дух може да буде у заблуди као и незнатни. Први стога што не познаје ограда, а други зато што свој хоризонт сматра светом."
(Гете)
„Љуби истину али праштај заблуду."
(Волтер)

ЗАЉУБЉЕНОСТ
„Заљубити се не значи волети... Човек може да се заљуби и мрзећи."
(Достојевски)

Припремите се за ватромет Ваших мисли преточених у наше разговоре и поруке у нашој заједничкој емисији „Само срцем се добро види" Београда 202!
TEME: Супер Месец, Ждралови, Лаж, Гнев, Дрскост, Заблуда, Заљубљеност, Кајање, Марљивост, Напор...

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет...
Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару