Широм затворених очију - Само срцем се добро види

''Само срцем се добро види''

Многе приче које сте већ чули или ћете још чути, испричао ми је деда. Иначе, он је важио за најбољег приповедача. И он је, зацело, имао свога деду или је приче чуо од људи из народа. Они и данас постоје у градовима и селима и причају приче о добрим и злим чаробњацима.
Чаршија шабачка спрема се за 48. Чивијаду!

Чивија у Шапцу има универзалну употребу. Све што у граду добро стоји, све је чивија учврстила, све што клима, то су привремено, у шали извадили чивију.
Како и када је постала шабачка чивија, као преносно значење казивања, шала и пошалица, до данас се не зна. коме су Шапчани извадили чивију, краљу Милану или кнезу Михаилу Обреновићу, до данас се нису договорили.
Сваке године, септембра месеца, пред Малогоспојински Шабачки вашар одржава се у Шапцу „Чивијада". То је културно-туристичка манифестација која се одржава од 1968. године под слоганом "Белосветски вашар хумора и сатире".
Ова манифестације негује изворни хумор народа овог краја, Мачве, Посавотамнаве и Поцерине, и наравно града Шапца како центра свих збивања.
„Чивијада" одсликава дух Шапчана и њихову спремност на шалу и доскочицу, како на туђи тако и на сопствени рачун.
ЧИВИЈА - кључ који покреће смех!
Добро дошли у Шабац на Чивијаду и Чивијашки карневал од 15. до 17. септембра 2016.
Захваљујући Браци Петковићу Београд данас има Музеј аутомобила. У њему се чува и успомена на један од великих догађаја у престолном граду Београду.
Трећег септембра 1939. године одржана је трка Велика награда Београда на стази Калемегдан Парк. То је био највећи спортски догађај Београда у време златне ере аутомобилизма. Ово је био последњи Гранд При одржан на почетку другог светског рата. Првог септембра Немци су ушли у Пољску. На ову трку су ипак дошли највећи светски возачи.
Трка је одржана у част рођендана младог краља Петра ИИ Карађорђевића. Организацију су преузели Аутомото клуб краљевине Југославије, најстарији дневни лист на Балкану, Политика уз свестрану помоћ мото секције Југославије-туринг клуба.
Најатрактивнија трка је била са екипама:
Мерцедес-Бенц (возачи: Херман Ланг, Манфред фон Браухиц)
Ауто-Унион (возачи: Тазио Нуволари, Херман Милер)
У трци је учествовао и наш Бошко Миленковић на ауту Бугатти 51.
Трку је гледало 75 000 гледалаца, што је изузетно велики број људи јер је Београд имао 360 000 становника.

Име Вршца се према писаним траговима први пут појављује пре скоро шест векова, далеке 1427. године у облику ПОДВРШАН, у једном писму краља Жигмунда (1387-1439).
Крајем XВИ века у списима се могу пронаћи облици ВАРСОЦЗ (ВАРШОЦ), ВЕРСЕЦЗ (ВЕРШЕЦ), ВИРСИЦЗА (ВИРШКА). Године 1694. забелезен је топоним ВЕРСОЦЗ (ВЕРШОЦ), а 1707. Године ВАРСАЦЗ (ВАРШАЦ).
У свим овим називима корен је српска реч "врх". Године 1427. испред наведеног основног значења стајао је префикс "под" што значи испод врха (брега) и то би био ПОДВРШАН. Касније се префикс "под" изгубио, а додат је завршетак "шац" корену речи "врх" и тако смо добили име које град носи и данас - ВРШАЦ (мали врх).

Вршац је град: Николе Нешковић а, иконописца; Јосифа Јовановића Шакабенте владике, мецене и пријатеља Доситеја Обрадовића, оснивача Граматикалне школе, инцијатора да Вршац добије статус слободног краљевског града; Ђорђа Арсенијевића Емануела (1775-1837), генерала руске војске, освајача Кавказа, учесника ратова против Наполеона, председник суда декабристима; Јована Стерије Поповића; Јаше Томић а, наследника Светозара Милетића у радикалној странци, плодног писца песама, новела, романа, памфлета и чланака; Феликса Милекера, оснивача Народног музеја у Вршцу и писца великог броја књига и студија; Павла Паје Јовановића, једног од највећих српских сликара; Милана Јовановића, једног од најпознатијих српских фотографа, брата Паје Јовановића; Драгише Брашована, знанг архитекте чија дела красе многе наше градове; Борислава Костића, који је титулу шаховског мајстора освојио је на турниру у Будимпешти 1909, а велемајстора у Сан Рему 1911. Током своје богате шаховске каријере учествовао је на највећим турнирима широм света. Био је велики познавалац шаховске теорије а велики број његових партија забележен је у Шаховским уџбеницима; Жарка Зрењанина; Васка Попе, једног од посљедњих оригиналних песника српске модерне књижевности; Раде Ђуричин ...

Вршац је и град Винка Лозића због тога што је познат и по грожђу вину и по надалеко знаним Данима бербе грожђа И Грожђе балу, који ће ове године потрајати од 16. до 18. Септембра.

Знате ли да је један Астероид назван по Фредију Меркјурију; да се Београд уврстио у листу градова који обележавају стогодишњицу Дадаизма; како изгледа зелено, волим те зелено, сликано речима Федерика Гарсије Лорке.

Знате ли да Горан Николиц обара светски рекорд! То мање више али је реч о томе да је Горанова хуманост без граница.
На иницијативу РОТАРY клуба Крагујевац, Дистрицт 2483 ће да организује свих 55 маратона за узастопних 55 дана. Захваљујући њима Горан ће „утрчати" у 55 градова Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Уз овакву подршку, Горану ће бити створени сви услови да дође до својих циљева - постави нови Гинисов светски рекорд и прикупи средства која ће транспарентно уложити у хуманитарне сврхе.
Горан жели на овај начин да анимира људе добре воље и прикупи средства за опремање ИСКРЕ - регионалног центра за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом.

 И Верица Ракочевић је још једном достојна нашег помена. Наиме, дефинитивно 17 . септембра она приређује хуманитарну ревију "Но лимитс" на којој ће приказати колекцију јесен/зима 2016.

Верица је поносна зато што је још једном окупила дивне и хумане људе који су донирали све што је потребно да се опреми Неуролошко оделење Универзитетске дечје клинике у Тиршовој улици.

Тако некако изгледа и колажни контакт програм "САМО СРЦЕМ СЕ ДОБРО ВИДИ" Београда 202.

„Човек мора да уме да види свет."
Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202 !

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Прочитајте ову најаву са сајта РТС за моју емисију.
И, дођите у њу.
Хвала Вам

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.
Контакт: 
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: програм202@гмаил.цом

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару