Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Pablo Pikaso začetnik kubizma, jedan od najplodonosnijih umetnika u istoriji, je uradio i dva filmska plakata. Prvi za španski film “Andaluzijski pas” iz 1929-te, a drugi za film “Bitka na Neretvi “ 1969. godine.

Pročitao sam u novinama i zapisao: "Priča o plakatu za film Bitka na Neretvi počinje 1964. godine u Monte Karlu, gde je dokumentarni film Veljka Bulajića Skopje 63 dobio Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. Predsednik žirija bio je francuski akademik Marcel Achard, koji je za vreme festivala stanovao kod svog prijatelja Pikasa i pokazao mu kopiju filma u njegovom studiju.
Pikaso je došao na završnu svečanost festivala i čestitao Veljku Bulajiću. Nekoliko godina kasnije Veljko Bulajić je Pikasovom agentu u Parizu predložio da zamoli Pikasa da napravi plakat za film "Bitka na Neretvi".
Pogledavši film i proučivši dešavanja u filmu, Pikaso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti deo iz svoje slike Sabinjanke i zatražio samo da boja plakata bude crvena.
On nije tražio nikakav honorar, a jedini zahtev mu je bio da dobije 12 boca vina iz Jugoslavije.
Италијанска филмска дива Софија Лорен је постала почасна грађанка Напуља, града у којем је одрасла и у којем су локације на којима су снимани бројни филмови у којима је глумила.
Градоначелник Напуља Луиђи де Магистритис доделио је познатој глумици титулу почасне грађанке на церемонији у дворцу "Castel Nuovo", док се у позадини чула чувена наполитанска мелодија О, sole mio.

Михаил Јурјевич Љермонтов (рус. Михаил Юрьевич Лермонтов), руски романтичарски писац и песник, познат као „песник Кавказа" је погинуо у двобоју 27. 07. 1841. године.
Љермонтов је рођен у Москви 3. октобра 1814, а одрастао је у селу Тархани, где се налази његов гроб. Његова породица води порекло од шкота Леармоунт, који се доселио у Русију у раном XVII веку.
Његова баба, која га је одгајила јер му је мајка рано умрла, а отац био у војсци, се постарала да Љермонтов добије одлично образовање.

 

„Ne ja te tako vatreno ne ljubim"
 

 

Ne, ja te tako vatreno ne ljubim,
Lepota tvoja ne blista za mene:
U tebi svoje prošle patnje ljubim
I mlade svoje dane izgubljene.

U času kad te zadivljeno gledam,
S očima tvojim kad svoj pogled spojim,
Tajanstvenom se razgovoru predam,
Ali ne s tobom, već sa srcem svojim.

Ja s drugom zborim, koje više nema,
U tvome liku tražim crte njene,
U živim ustima - usta davno nema,
U očima ti - sjaj ugasle zene.
                                                                                                                                        (Љермонтов)

 

Раде Шербеџија, рођен 27. јула 1946. године, ми је у више наврата био саговорник. Чућете један од њих који ће да Вам дочара начин на који сам га навео да запева на PRESS конференцији.
У Београду се међу звезде, 16. јула 1998. године, преселио Дарко Краљић, композитор, један од пионира домаће забавне музике.
Компоновао је музику за чак педесетак филмова, међу којима „Љубав и мода" и „Звиждук у осам".
Учествовао је на бројним фестивалима и сарађивао са многим певачима и музичарима, а неке од његових најпознатијих песама су и: „Мала тема из Срема", „Кишобран за двоје", „Девојко мала", „Чамац на Тиси" и друге.
Подсетићемо се и мојих прича са: Пером Зубцем, Оливером Катарином, Мишом Јанкетићем, Гораном Бреговићем.
Када је 1970-те први пут био у Београду најављен је овако: MARIO DEL MONACO in Belgrado 1970 - Great voice from Italy in YUGOSLAVIA - Poznati pevač prvi put u Jugoslaviji. Марио је био два дана у Београду и наступао у Народном позоришту. Другога дана дошао је да га слуша и Тито.
Марио дел Монако, италијански оперски певач је рођен 27. јула 1915-те у Фиренци, а ја сам у више наврата разговарао са његовим сином Клаудијем и са Драганом, нашом Дивом. Знам и Павла, сјајног уметника, Клаудијевог и Драганиног сина али са њим нисам до данас снимио интервју.

Како Велики архитекта уређује животе видљиво је и из чињенице да су Јохан Себастијан Бах, немачки композитор; један од најзначајнијих стваралаца у историји музике, који је за живота био више цењен као оргуљаш него као композитор и Антонио Вивалди, италијански композитор, виолиниста и свештеник, умрли у исти дан 28. јула, Вивалди 1741-ве, а Бах 1750-те године.

 

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

 

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

 

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

 

Контакт:

++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: Нена Огњеновић Тркуља.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару