Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Приметили сте да је наслов наших заједничких дружења у Ноћном програму Београда 202 „Само срцем се добро види!“.

Потекао је овај изрек од Антоана д' Сент Егзипериа, француског књижевника, рођеног у Лиону, 29. jуна 1900. године.

 

Јул (латински iulius) добио је име по Јулију Цезару. Како је Цезар рођен у овом месецу, Римски сенат је, њему у част, назив quintilis преименовао у iulius.
У земљама Запада јувелири су саставили календар драгог камења, тако да сваком месецу одговара одређена боја и драги камен у тој боји. Јулу одговара црвена боја и драги камен рубин.

 

У овај први дан јула, у Сан Франциску се међу звезде преселио Милан Оклопџић - Мика Оклоп, књижевник, драматург и сценариста, који је значајан траг оставио и у Београду 202, који је ових дана у слављеничком расположењу.
Није мала ствар, још мало па ћемо имати 50 година, како смо рођени у медијском простору.

 

Верујем да знате, чак и да сте певали ову песму:
„Ој , јесенске дуге ноћи, рек'о драги да ће доћи, драги мој...
Дал' ће доћи ил'не доћи, чекаћу га до поноћи."

Знам и да знате да је и ову песму спевао романтичарски лирски песник младости, љубави и патриотског заноса, Бранко Радичевић, одушевљени присталица језичке реформе Вука Стефановића Караџића.

 

Српска поезија у другој половини 20-тог века нема значајнијег песника од Васка Попе, нити је иједан други српски песник, колико он, превођен на друге језике. Још за живота, Попа је стекао углед не само националног, већ и европског песника, чије дело улази у пробрану светску књижевну ризницу:
„ Очију твојих да није не би било неба у слепом нашем стану... Руку твојих да није сунце не би никад у сну нашем преноћило."

У месецу, у који смо закорачили, су умрли: Нострадамус (Мишел д' Нотрдам), француски физичар и астролог; Ернест Милер Хемингвеј, амерички књижевник, нобеловац и Марлон Брандо, амерички филмски глумац, добитник "Оскар"-а; Луис Армстронг - Сачмо, амерички певач и џез - трубач, а рођени су: Ђина Лолобриђида, италијанска филмска глумица и Стеван Раичковић, књижевник, академик.
Знам да знате али Вас подсећам, Рудолф Арчибалд Рајс (нем. Rudolph Archibald Reiss; Хаузах, Баден, 8. јул 1875 - Београд, 8. август 1929) је био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.
„Чујте Срби! Чувајте се себе !" / „Ecoutez les Serbes!" , је дело др Арчибалда Рајса које је оставио као своју посмртну оставштину Србима. Књигу је предао из његове посмртне оставштине академик Владимир Стојанчевић 1997. ради публиковања.
Рајс, као наш највећи пријатељ, Европљанин, у својој књизи „Чујте Срби" причао је више о нашим лошим особинама, као прави искрени пријатељ, а веома је мало истицао наше добре стране.
„Немојте дозволити да ваша лепа душа пропадне у ђубрету. Ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!" ( Др Арчибалд Рајс ).
Рајс је тестаментно завештао своје срце да почива на Кајмакчалану: ..Да буде са својим друговима, борцима, због којих нас је и заволео!"
Ето, овако изгледа садржај нашег дружења у ноћи која је пред нама.
Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

 

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

 

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.
Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com
Продукција и избор музике: Нена Огњеновић Тркуља

 

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару