Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Међу звезде, с'оне стране дуге, се преселио господин глумац Милорад Мандић Манда.

Чудновати су људски пути, Манда је преминуо у 56-тој години живота, на премијерном извођењу дечје представе "Петар Пан".
Дипломирао је на ФДУ у класи професора Владимира Јевтовића, након чега је постао члан београдског дечјег позоришта "Бошко Буха".
Године 1989. је снимио више од 270 епизода емисије "Бајка за лаку ноћ", а од 1989. до 1995. водио је емисију за децу "С оне стране дуге", што га је, уз Бранка Коцкицу, учинило најпопуларнијим дечјим глумцем и забављачем.
Најзапаженију улогу по многима је остварио у филму Срђана Драгојевића "Лепа села лепо горе".
Телевизијској публици остаће у сећању и по улогама у серијама Радио-телевизије Србије, међу којима је и "Село гори, а баба се чешља".
„Сада сам сигуран да с'оне стране дуге постоји нешто. И неко. Да. Милорад Мандић Манда", написао је Зоран Модли.
Нада Блам: „Манда, Шалиш се..? Морам у то да верујем."
Биљана Ђуровић: „Дивила сам се његовом дару. Он је на сцени могао СВЕ.''
Слободан Ж. Јовановић: „Мени стално секу руке. Отимају ми глумце, пријатеље због којих живиш и ствараш. Ето ова слика из "Лаже и паралаже" и тај стисак руке да нам се кадар посрећи.''
А чудесни Dr. Хуго Клајн на Академији је стално говорио."Каква је срећа - ако има среће у томе - да глумац живот напусти на сцени када игра неку улогу".
Не заборавите да у дану који је пред Вама пођете на највећу изложбу цвећа у Липолисту, недалеко од Лознице, на најлепшу и најмириснију манифестацију у Србији „Руже Липолиста".
Тамо где престаје Мачва почиње Цер. Ту, под багремом кривим се сместио Липолист, село другачије од свих мачванских. Многи га називају најмириснијим селом, а Липолишћани; пола у шали, пола у збиљи; кажу: „Ми смо народ фламански, а Липолист је Холандија у Мачви". Грдне су паре згрнули продајући руже и самим Холанђанима.
У поверењу, уколико се стекну услови, о Липолисту разговараћу са Тамаром Пејић.
Фрула (итал. zufolo, енгл. pipe; фр. fifre, нем. Pfeife) је дувачки аерофони инструмент који се прави од једног комада дрвета, углавном од шљиве али се праве и од трске, зове...
У разним варијантама, величинама и облицима, налазимо их готово код свих народа планете.
Колико је овај инструмент популаран и колико се фрулашка традиција до данас очувала у Србији најбоље сведоче бројне манифестације посвећене фрули: у Јагњилу код Младеновца, Дани Саве Јеремића у Ражњу, сабори фрулаша у Лелићу код Ваљева, у Иђошу код Кикинде, Фрула фест у Крушевцу али се на све стране света пронео глас о Прислоници код Чачка.
Говорићемо у ноћи која је пред нама и о Мићи Поповићу, рођеном у 12-ти дан јуна 1923. године; сликару, редитељу, сценографу, књижевнику и академику.
Пре 26 година је умро историчар, професор и академик Васо Чубриловић, припадник организације „Млада Босна" и потом учесник у атентату на Франца Фердинанда 1914. године.
Ипак, због тога што је био малолетан није осуђен на смрт, већ на 16 година затвора, одакле је по окончању Првог светског рата ослобођен.
Јуна 1894. године у Бечу је умрла сликарка и књижевница Мина Караџић Вукомановић, ћерка Вука Стефановића Караџића. Поред српског, говорила је још немачки, француски, енглески и италијански, док је сликарство учила код више мајстора.
Што се књижевности тиче, још као петнаестогодишњакиња писала је песме, саставе и преводила народне умотворине, а превела је на немачки језик и Вукову књигу „Српскe народне приповијетке". Поред тога је била и у преписци са многим познатим личностима свог времена, па је део тих писама преведен са немачког и објављен у књизи „Писма Мине Караџић Вукомановић".
Знате ли да је први у Србији, титулу доктора правних наука, стекао Сава Текелија, који је сву своју имовину завештао у корист школовања српских ђака, оснивајући у Пешти Завод Текелијанум.
Да ли је црногорски јунак Бајо Пиљанин икада од своје куле на пераштанској страни Боке Которске, хитнуо камен преко залеђеног залива све до Прчња?
Да ли је гроф Сава Владиславић, саветник Петра Великог и први руски амбасадор у Кини, био у ма каквој посредној вези са Пушкином?
Да ли је Томас Гоф, енглески песник, написао дело о косовском боју и да ли су ову трагедију играли студенти са Оксфорда.
Покажите шта знате о Риму, Паризу и Трсту.
Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
„Само срцем се добро види!" (Егзипери)
Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0 202 200
Мејл: program202@gmail.com
Избор музике: Бранислав Бане Стевановић
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару