Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Великан српског и југословенског филма Велимир Бата Живојиновић се преселио међу звезде. Нека му је лако путовање кроз небеско пространство.

Велимир Бата Живојиновић био је јединствена и оригинална појава у нашој кинематографији и култури.
Живојиновић је одиграо највише улога у целом региону, а у свету је познат пре свега по улози у филму "Валтер брани Сарајево", који је мегапопуларност доживео у Кини.
Рођен је 5. јуна 1933. у селу Кораћица близу Београда.
Као петнаестогодишњак је радио као сценски радник и статирао у Академском позоришту "Бранко Крсмановић" у Београду. Потом је похађао средње глумачке школе у Нишу и Новом Саду. После завршетка средње школе, уписао је позоришну академију у Београду.
У Београдском драмском позоришту је играо неколико година и у том периоду имао је и до 300 ангажмана годишње.
На филму, којем се потпуно посветио, дебитовао је 1955. у "Песми са Кумбаре" Радоша Новаковића.
Према Живојиновићевим речима, прву значајнију улогу добио је 1957. године у филму Вељка Булајића "Влак без возног реда". Живојиновић је играо у више од 340 филмова и ТВ серија.

У ноћи која је пред нама говорићемо о: Милутину Ивковићу Милутинцу, лекару, фудбалском репрезентативцу, унуку војводе Радомира Путника; Лују Феликсу Франсоа Франше д' Епереу, француском маршалу и војсковођи, почасном војводи српске војске, академику; Вери Јефтимијадес, архитекти, мачеватељки; Џон Вејну, правимименом Мариону Мајклу Морисону, америчком филмском глумцу, редитељу и продуценту, добитнику "Оскар"-а.

26. мaja 1915. Станислав Бинички компоновао је марш "На Дрину", корачницу у спомен на пуковника Миливоја Стојановића Брку и његов Други пешадијски пук "Књаз Михаило", који је протерао аустроугарску војску преко Дрине.

Сетићемо се Братислава Бате Миладиновића, редитеља, глумца и педагога, који је каријеру започео као оперетски певач на сцени Хрватског народног казалишта у Загребу и подсетити да је 1949. године основао Дечју драму и Хор Радио Београда. Генерације глумаца стекле су своја прва знања од Бате, који је читав свој живот посветио раду са младима. Поменимо Неду Арнерић, Ружицу Сокић, Ренату Улмански, Стојана Дечермића, Милутина Бутковића, Светислава Гонцића. Миладиновић је био и оснивач прве приватне глумачке академије на нашим просторима.

Припремите се за причу и о Алекси Шантићу; Сенији - Сенки Велетанлић, певачици и филмској глумици; Милоју - Мићи Орловићу, Владиславу Петковићу - Дису; Кајли Миног, аустралијској филмској и ТВ глумици и певачици; Јованки Орлеанки, француској националној јунакињи.

40- ти јубиларни сусрет, који организује Удружење Козарчана у Београду, одржаће се у суботу 4. јуна са почетком у 20 часова у Дому војске Србије. Окупиће се око 200 гостију из Бања Луке, Градишке, Београда, Приједора, Лакташа, Костанице, Дубице и Новог Града. Циљ окупљања је дружење, чување славне традиције и обичаја. Водитељ програма је чувени глумац Тихомир Тика Станић.

Запамтите: 28. мај је Светски дан лептира.

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.
Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару