Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Многе приче које си Ти већ чула или ћеш још чути, испричао ми је деда када ми је било толико година колико је Теби сада. Иначе, он је важио за најбољег приповедача. И он је, зацело, имао свога деду или је приче чуо од људи из народа. Они и данас постоје у градовима и селима и причају приче о добрим и злим чаробњацима.

 У ноћи која је пред нама говорићемо о Новаку Ђоковићу, уочи његовог рођендана и освајања жељеног трофеја - ROLAND GARROS!

Припремите се за разговор о: Колумбу, ђеновском морепловцу који је открио Америку; Оноре де Балзаку који нам је поручио и: „Kaда бисмо само могли да насликамо рукама оно што видимо нашим очима."; Данте Алигијерију који је потекао из племићке породице што га није спречило да постане један од најрепрезентативнијих песника људског трпљења и надања; Шарл Азнавуру - Шануру Вахинагу Азнавурјану, француском шансоњеру, филмском глумцу и дипломати; Петру Божовићу, позоришном, филмском и ТВ глумцу. 

Robert Allan Zimmerman је познатији као Bob Dilan. Верујем да знате да је он амерички певач, композитор и песник, да је култна личност генерације шездесетих година и један од највећих кантаутора 20-тог века.

Петар - Пјер Крижанић, карикатуриста и сликар, један је од родоначелника српске и југословенске карикатуре. Сматра се оснивачем политичке карикатуре код нас. Иако је стално био под притиском цензуре и полицијских режима, Пјер је одлучно реаговао на све негативне друштвене појаве.

Са Анатолијем Јевгењевичем Карповом, руским шаховским велемајстором и светским шампионом, рођеном у Златоусту, маја 1951. године, сам се више пута сретао и разговарао.

Не верујем да међу нама има некога ко није запамтио Драгутина Гавриловића, мајора, који је славу националног јунака стекао у Првом светском рату, као командант 2. батаљона 10. кадровског пука, који је водио херојску одбрану Београда против Аустријанаца, у Доњем граду Београдске тврђаве.

Седмог октобра 1915, око 14.30 часова, мајор Гавриловић командовао је, са сабљом у руци, полазак у јуриш:
"Тачно у три часа непријатељ се има разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима.
Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Војници!
Јунаци! Врховна команда је избрисала наш пук из бројног стања. Наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Зато напред у славу!
За Краља и Отаџбину!
Живео Краљ!
Живео Београд!"

Мајор Гавриловић је преживео тај јуриш. Учествовао је и у пробоју Солунског фронта.
У Другом светском рату био је у заробљеништву, одакле се вратио тешко болестан и умро у Београду 1945. године.

Едвард Кенеди, амерички џез музичар, пијаниста и композитор ипак је био познатији као Дјук Елингтон. Написао је више од 1500 композиција. Инспирисао се животом свога народа коме је и посветио највише композиција. Најпознатија међу њима "Црно, мрко и беж" говори о томе како се временом мењала боја црнаца доведених из Африке у Америку.
Писао је и музику за филмове, а наступао је и као пијаниста уз симфонијске оркестре.
Преминуо је 24. 05. 1974. године, а сећам се и једне PRESS-конференције уочи свечаног отварања хотела „Hyatt Regency" у Београду.
Једна од присутних новинарки је Виторија Терцинија, тадашњег директора, иначе мога доброг пријатеља, питала да ли ће хотелски „Елингтон" клуб можда отворити сам Елингтон.
Терцини, шармантан и склон шали одговорио је: „Да, хоће."
Шта мислите колико ли је био запрепашћен када је сутрадан, на насловној страни новине, која данас више не излази, видео наслов: „ЕЛИНГТОН ОТВАРА Ellington КЛУБ!"
Елингтон је те године већ 16 година био међу звездама.

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.
Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com
Избор музике и продукција: Нена Огњеновић Тркуља
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару