Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Наслов моје прве књиге је био „Serbia and Montenegro welcome to YU“. У њој сам, исписао и причу о Улцињу, најстаријем граду на јадранској обали, који су у 5. веку пре нове ере основали Колхиђани, а у њему се као владари смењивали Илири, Грци, Римљани и Византинци. Припадао је Рашкој, Зети и Венецији. Освојио га је и Стефан Немања, њиме управљала и Јелена, жена краља Душана али и Турци који су њиме владали три века.

Ово Вам причам не да бих Вам казао како је у средишту старог града, тамо где је према легенди био заточен шпански писац Сервантес, постојао Трг робова.
На Сервантесов боравак у Улцињу подсећају неки делови из „Дон Кихота", а верује се да је име Дулчинеје изведено из првобитних имена овог града.

Разговараћемо у овој ноћи Београда 202, насловљеној са „Само срцем се добро види", о Miguelu de Servantesu Saavedri, о првом спомињању имена Београд, крунисању српског краља Душана Стефана Немањића у Скопљу за цара Срба, Грка и Арбанаса.

Причаћемо и о Гоји, Чарли Чаплину, Шабану Бајрамовићу „Краљу Ромске музике", Јосипу Јосифу Панчићу, Алберту Ајнштајну, Марк Твену, фрулашу Сави Јеремићу, који је наступајући са Живковићима; Радојком и Тинетом; на Светском фестивалу фолклора у Ланголему у Енглеској, 1953. године побрао овације.
Хроничари су тада записали : "Колом „Параћинка" Сава Јеремић је надсвирао чувеног виолинисту Јехуди Мењухина и бацио у засенак оперску диву Веронику Кузмин."

Присетићу неке, а друге упутити на чињеницу да је у Прчањ, 1812-те стигао песник Лорд Бајрон. Ту се родила љубав енглеског племића и Маргарете, кћери будућег аустријског адмирала Марка Флориа. Први стихови знаног „Чајлд Харолда" посвећени су управо њој.

Подсетићу и да је април месец у којем се слави дан оснивања Рима али и да је у овом месецу Хитлер бомбардујући Београд започео самртнички плес над Краљевином Југославијом, а 1944-те; у Васкршње дане; савезници започели бомбардовање Београда.
Британци и Американци су нас те 1944-те из ваздуха бомбардовали осам пута, од априла до септембра 1944. године. Удари су почели 16. априла и били и настављени следећег дана. Затим 21. и 24. априла, 18. маја, 6. јуна, 8. јула и 3. септембра.
Тог 16. априла, на Васкрс, бомбардовано је породилиште које се налазило код данашње Студентске поликлинике у Крунској улици. Страдале су 22 мајке и њихове 22 бебе, као и две породице које су биле у посети. Из ваздуха су рушени колосеци у савском приобаљу, аеродром, фабрике „Икарус", „Рогожарски", „Змај", „Телеоптик", бродоградилиште, рафинерија на Чукарици. Гађани су и мостови, Старо сајмиште, где су гинули логораши, али и „Албанија", Теразије, Технички и Правни факултет, Бајлонијева пијаца, где је настрадало много цивила.
Кодни назив за серију англоамеричких напада био је „Недеља пацова".

За Београд је током 7.000 година његове историје вођено невероватних 115 ратова, а град је 44 пута рушен.

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.
Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција : Нена Огњеновић Тркуља 

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару