Широм затворених очију - ''Само срцем се добро види''

Ноћни програм Београда 202. Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

У ноћи која је пред Вама подсетићемо се да је 1. септембра 1779. године Марија Терезија прогласила Мaria Тheresienstadt, данашњу Суботицу слободним краљевским градом Мaria и да се овај датум обележава као Дан Суботице.
МАРИБОР је стигао у Београд, е да би нас позвао у госте! Не само у град већ и на мариборско Похорје. Зачетак приче о Марибору, Европској престоници културе за 2012-ту годину, сеже у 1204-ту када се спомиње као Marchburch, трговачко место поред Мартовског замка.
Коме сте наклоњенији: Адолфу Даду Топићу или Фреди Меркјурију?
Франсоа Рене де Шатобријан (фр. Francois-Rene de Chateaubriand), француски књижевник и дипломата широј јавности је познатији по кулинарском специјалитету који је његов лични кувар Монмирај, осмислио када је виконт Шатобријан требало да вечера са госпођом Рекамије, чувеном лепотицом тог времена.

За Шатобријан Вам је неопходно: 400 грама бифтека, со, бибер, кашичица сецканог свежег першуна, кашика путера и две кришке хлеба.
Бифтек излупајте и кратко пропржите на врелом уљу са обе стране. Смањите ватру и и још неко време пржите месо на нижој температури, повремено га премазујући умућеним путером, першуном и бибером.
Хлеб кратко пропржите на јакој ватри, на масноћи на којој је печено месо.
Шаторбијан се углавном служи на том препеченом хлебу, уз слатке сосове, гриловано или барено поврће.
Пријаће Вам уз јаче црно вино, тихану музику, пригушену светлост и комплименте које Вас двоје треба да узајамно размењујете.

Џејмс Кливленд „Џеси" Овенс (енг. Jesse Owens) је био амерички атлетичар, који је остао упамћен по свом четвероструком тријумфу на Олимпијским играма у Берлину, 1936. године, где је био прва звезда игара.
Име Џеси дао му је учитељ у школи у Кливленду, који није разумео изговор малог Џејмса. Када је Џејмс рекао да га сви ословљавају са Ј. Ц. (Џеј Си), учитељ је разумео да је рекао Џеси, па је тај надимак носио до краја живота.
Са њим се Хитлер није руковао у Берлину али је то био мањи шок од спознаје да му Златне Олимпијске медаље нису честитали ни Франклин Делано Рузвелт, амерички председник нити амерички врх.
Рузвелт је наводно заокупљен предстојећим изборима и председничком кампањом, желећи реизбор, а бојећи се реакције у јужним државама САД, одбио да прими Овенса у Белој кући.
Овенс је касније истицао да је Рузвелт био тај који га је понизио, а не Хитлер.

Крагујевчани знају а да ли знате и Ви да је Јоаким Вујић био учитељ, књижевник, путописац, али пре свега, први организатор позоришне уметности у Србији. Преводио је, глумио, био редитељ, сценограф, техничар који помера завесу, штампа плакате...
Путовао је, и у сваком месту где су живели Срби: Темишвару, Новом Саду, Араду, Сегедину и Панчеву оснивао позоришне трупе.
На позив кнеза Милоша одлази у Крагујевац, где 1835. године отвара "Први књажеско-сербски театар" и постаје његов директор. У овом дворском театру представе су игране само у присуству Милоша Обреновића. Прву српску професионалну театарску дружину "Летеће дилетантско позориште" Вујић је основао у Новом Саду 1838. године.
Народно позориште у Крагујевцу носи његово име, као и сусрети професионалних позоришта Србије.

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
„Само срцем се добро види!" (Егзипери)
Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.
Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com
Избор музике: Нена Огњеновић Тркуља.
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару