Широм затворених очију - ''Само срцем се добро види''

Ноћни програм Београда 202. Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

У ноћи која је пред Вама разговараћемо о Венецији, Граду којем анђели падају са неба и њеном 72-гом филмском фестивалу и о песми " Santa Maria della salute" Лазе Костића, а чућемо и величанствено певачко издање ове песме, у извођењу великог уметника и мога пријатеља Душана Прелевића Прелета.
    
    Позваћемо Вас на изложбу Николе Жигона "Додекатлос", у Павиљону "Цвијета Зузорић" на Калемегдану, у четвртак 10. септембра у 20 часова и на премијеру позоришне представе "Надежда Петровић аутопортрет у множини" у Народном позоришту у Нишу, 7. септембра. Режија Драгана Јовановић. Играју Драгана Јовановић и Катарина Митић Павловић. Музика Бора Дугић. Костим Дејан Гоцић и Видео рад Бане Илић.
    
    ДИРЕР у Београду! Да ли знате како је настало његово најобјаљиваније дело "Носорог"?
    
    Причаћемо и о Вибу, који нас је будио, а државу запањивао оштрим афористичким порукама: Тешко је бити светиљка у народу у којем се деца на сијалицама уче гађању; Демократија је кад ниси затворен зато што си био отворен; Политика је квасац, а народ брашно. Кад хлеб успе, сви хвале квасац. Кад хлеб не успе, не ваља брашно; У шуми, вила, у вили мерцедес, у мерцедесу човек, у човеку срце, у срцу љубав за радничку класу.
    Усташе су га са још 150 Срба из Шида ухапсиле на Велику госпојину 1942. године. Након дводневног мучења у Сремској Митровици, стрељан је и сахрањен у масовној гробници један од наших великана сликарства - Сава Шумановић.
Један од најчувенијих светских редитеља свих времена, Куросава је рођен у угледној самурајској породици. Прве поуке о уметности добио је од учитеља, који је био сликар и који га је подучавао, како каже Куросава, на "начин васпитавања генија".
Током 56 година каријере снимио је 30 филмова. Филмови "Рашомон", "Ран", "Крвави престо", "Седам самураја" и "Кагемуша" постали су светска класика. Три пута је добио "Оскар"-а, а 1990. године, Америчка филмска академија наградила га је за животно дело.
Данте Алигијери је потицао из племићке породице, али му то није сметало да постане један од најрепрезентативнијих песника људског трпљења и надања. Због сукоба са папом Бонифацијем VIII, морао је да, после хапшења, заувек напусти Фиренцу. Протеран, он је двадесет последњих година свог живота провео у политичкој емиграцији. Политичка активност није га учинила славним, као што је то био случај са његовим бесмртним путовањем кроз пакао, овековеченим у "Божанственој комедији".
    Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали. Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило. Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
    „Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.
Контакт: ++381 11 3249 202СМС: 064 0202 200Мејл: program202@gmail.com

Избор музике: Нена Огњеновић Тркуља.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару