Читај ми!

Čadež: Kvalifikovana radna snaga zajednički problem u regionu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da su najkonkretniji pomaci u inicijativi Otvoreni Balkan napravljeni u uspostavljanju procedure kako otvoriti tržište rada, tehniči je sve spremno i čeka se još ratifikacija određenih sporazuma i protokola u parlamentu Severne Makedonije.

Čadež ističe da to praktično to znači da će, pre svega kompanije, za početak iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, moći da računaju na kvalifikovane radnike iz sve tri zemlje i to je nešto što je zajednički problem u regionu.

Dodaje da kada je u pitanju širi deo gde je u pitanju šest ekonomija Zapadnog Balkana radi se na inicijativama ka vladama tih zemalja da se neke određene procedure, kada je u pitanju problem kvalifikovane radne snage, izdavanje radnih dozvola olakša i da se procedure ubrazaju.

Prema njegovim rečima problemom kvalifikovane radne snage nisu pogođeni samo sezonski sektori - turizam, ugostiteljstvo, poljoprivreda već i metalska industriija, IT.

"U zemljama EU se formiraju liste zanimanja koja su deficitarna i na osnovu tih lista se brže obavljaju procedure. Postoje sistemi i PKS će ih zajedno sa drugim komorama u regionu predstaviti vladama oviih šest ekonomija Zapadnog Balkana da vidimo na koji način možemo neke stavri da ubrzamo", poručuje Čadež.

Naglašava da se u inicijativi Otvoreni Balkan se radi na međusobnom priznavanju kvalifikacija i diploma a drugi korak je bolje umrežavanje privrede i prosvete.

"Mi u Srbiji imamo dobar sistem dualnog obrazovanja koji smo počeli pre nekoliko godiina i koji se dalje razvija. U sistemu je 1.000 kompanija i 10.000 učenika i tako nešto nam je potrebno i u drugim zemljama", rekao je Čadež.

Poručuje da se vidi porast investiicija, raste privredna dinamika i samim tim kompanije više rade i ima više posla.

"Poslednjih godina, i od korone vidimo prelazak velikih međunarodnih sistema koja povlače lance dobavljača sa drugiih kontinenata u Evropu i ovaj region jeste odličan da primi nove iinvestcije", istakao je predsednik PKS Marko Čadež.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи