Читај ми!

Onlajn obuka – naši stočari uče kako se proizvodi mocarela, a mi strance kako se pravi kajmak

Uskoro će stočari, proizvođači mleka, moći sami da zatvore krug i sa gotovim, prerađenim mlekom izađu na tržište u našoj zemlji. Ksenija Čobanović sa departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže za RTS da će obuka biti besplatna, kao i da nije ograničen broj onih koji će moći da pristupe platformi. Cilj obuke je da se pomogne malim proizvođačima mleka koji žele da se bave proizvodnjom mlečnih proizvoda, kao i da se ljudi zadrže na selu, poručuje Čobanovićeva.

Ksenija Čobanović ističe da je projekat osmišljen da pomogne proizvođačima mleka i kod nas,  i u Evropi.

"Projekat se zove ‘Milket’, što je skraćenica od moderno i inovativno onlajn znanje i iskustvo u preradi mleka. Zemlja koja rukovodi projektom je Slovenija", kaže Čobanovićeva.

Pored Slovenije i Srbije, u projektu učestvuju i Italija, Španija, Hrvatska i Litvanija.

"Cilj ovog projekta je da se pomogne proizvođačima mleka koji se i u Evropi i kod nas susreću sa malom otkupnom cenom mleka i nemogućnošću da samo prodajom mleka mlekarama pokriju sve troškove proizvodnje", dodaje Čobanovićeva.

Zbog potrebe za stručnim znanjem u oblasti prerade mleka, kako ističe, zemlje partneri su pronašli način da stvaranjem te obrazovne platforme pruže potrebno znanje proizvođačima mleka koji planiraju da u okviru svojih gazdinstava prerađuju mleko i mlečne proizvode, da dobiju dodatnu vrednost i da ne zavise od samo jednog izvora prihoda.

Obuka je besplatna, a broj ljudi koji će je pohađati nije ograničen.

"Mi smo još u fazi stvaranja te obrazovne platforme. Ona će biti dostupna početkom sledeće godine i svi zainteresovani će moći da pristupe toj platformi i da dobiju potrebna znanja iz oblasti prerade mleka u kvalitetne i zdravstveno bezbedne mlečne proizvode", navodi Čobanovićeva.

Ukazala je na to da će svi zainteresovani na toj platformi moći da odaberu deo koji ih interesuje, da pristupe video-materijalu i zapisima koji se tu nalaze iz oblasti proizvodnje određenih mlečnih proizvoda.

Smatra da je značajno što će postojati mogućnost komunikacije sa stručnjacima iz različitih oblasti prerade mleka.

"Zanimljivo je da svaki segment pokrivaju različiti stručnjaci iz različitih zemalja, tako da mislim da će biti posebno zanimljivo da se naši proizvođači mleka, koji se interesuju za preradu, upoznaju sa mogućnostima proizvodnje različitih tradicionalnih mlečnih proizvoda iz zemalja EU", rekla je Čobanovićeva.

Italija će, na primer, predstaviti mogućnost proizvodnje sireva parenog testa, kao što je mocarela, dok će naša zemlja predstaviti proces proizvodnje kajmaka.

"Cilj ove obuke je da se pomogne malim proizvođačima mleka koji žele da se bave proizvodnjom mlečnih proizvoda da proizvode kvalitetne, zdravstveno bezbedne mlečne proizvode i da proizvodnja bude spoj tradicionalnog i modernog mlekarstva, a takođe je cilj da se zadrži stanovništvo u seoskim sredinama, jer će se na ovaj način uposliti i članovi domaćinstava", zaključila je Čobanovićeva.

недеља, 17. новембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње