Читај ми!

Prekrečeni grafiti mržnje

Građani Novog Sada, predvođeni funkcionerima Lige socijaldemokrata Vojvodine i SPO-a prekrečili grafite mržnje na fasadama zgrada u blizini Policijske uprave Novi Sad.

Nekoliko stotina građana Novog Sada, predvođeni funkcionerima Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpskog porkreta obnove prekrečili su grafite mržnje koji su se nalazili na fasadama zgrada u blizini Policijske uprave Novi Sad.

Među prekrečenim grafitima bile su i poruke mržnje upućene sarajevskom pevaču Dinu Merlinu, a uklonjen je i portret haškog optuženika Ratka Mladića, pored kojeg su pripadnici ekstremističkog pokreta "Naši" nedavno zapalili zastave Bosne i Hercegovine i Turske.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je novinarima da su ovakvi grafiti  "sramota za Novi Sad i ako se građani ne pobune i ne organizuju da pokažu da ne pristaju, onda ne zna ko to treba da uradi".

"Ovakve akcije treba da postanu jedan oblik građanske svesti koja se buni protiv zagađenja rođene sredine, jer ja to drugačije ne mogu da protumačim", rekao je Čanak.

Čanak je rekao da je Novi Sad, kada je dobijao status grada, već imao tri imena: Neoplanta, Ujvidek i Nojzac, što znači da je Novi Sad već svojim imenom dokazao da tu žive različiti ljudi sa istim motivom - da žive u dobrom i mudrom gradu.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović rekao je da je cilj kampanje "Prekrečimo novosadsku mržnju" da se ne dozvoli bilo kakav oblik mržnje i netrpeljivosti na ulicama grada Novog Sada.

"Želimo da poručimo svima koji pišu ovakve grafite i prete našim sugrađanima da to više ne mogu da rade i da mi ne želimo da prihvatimo ovakav društveni model ponašanja", rekao je Jovanović.

Načelnik novosadske policije Stevan Krstić je rekao da se odazvao kao građanin koji želi da izrazi svoj način razmišljanja i stav protiv svakog oblika nasilja, bez obzira na koji način je ono počinjeno.

"Ne samo kao policajac, već pre svega kao čovek sam protiv svakog oblika nasilja, a ovakve akcije su dobar način da razvijamo duh tolerancije, po čemu je Novi Sad uvek bio i biće prepoznatljiv", rekao je Krstić.

Član Predsedništva SPO Milan Đukić izjavio je da mu je drago da su Novosađani danas bili u prilici da zajedno pokažu građansku svest da ne pristaju na poruke nasilja.

"Jedno je kada neko grafitima prikazuje svoj muzički ukus, što smo radili svi tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, a onda su, nažalost, došli grafiti i poruke mržnje. Drago mi je da smo jednu od njih danas prekrečili", rekao je Đukić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару