Ostavka direktorke Radio Jugoslavije

Vršilac dužnosti direktora Radio Jugoslavije Milena Jokić podnela ostavku jer, kako je obrazložila, Ministarstvo kulture nije preduzelo nikakve mere u rešavanju statusa tog medija. Ministarstvo kulture predložiće Vladi Srbije da prihvati ostavku Jokićeve.

Ministarstvo kulture saopštilo je da će predložiti Vladi Srbije da prihvati ostavku vršilica dužnosti direktora Radio Jugoslavije Milene Jokić, uz obrazloženje da je ta ustanova u prošloj godini, i pored subvencije iz državnog budžeta od 113 milona dinara, napravila gubitak i tako pokazala nemogućnost racionalnog poslovanja.

Ministarstvo je odbacilo tvrdnje Jokićeve, navedne u obrazloženju ostavke, da su "za njenu ostavku krivi u prvom redu ministar kulture i njegova pomoćnica za medije, jer nisu iskazali spremnost da bilo šta urade na rešavanju statusa tog medija", podsetivši da se kroz brojne sastanke sa predstavnicima poslovodstva Radio Jugoslavije pokušavalo da dođe do valjanih podataka u vezi sa poslovanjem kuće.

"Na žalost, i pored insistiranja Ministarstva kulture, rukovodstvo Radio Jugoslavije nije dostavilo pouzdane podatke o slušanosti programa ove kuće, niti podatke o broju posetilaca njene internet prezentacije, pa stoga nije ni dokumentovalo rezultate svoga rada ni u ovom segmentu", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture su podsetili da je Skupština Srbije, usvajanjem rebalansa budžeta umanjila sredstva svim budžetskim korisnicima, pa tako i Radio Jugoslaviji, pa je umesto prvobitno opredeljenih 104 milona dinara, za tu medijsku kuću bilo predviđeno 94 milona dinara.

"Budući da je ministarstvo uvidelo izvesne nedostatke u finansijskim izveštajima Radio Jugoslavije, uputilo je zahtev i Budžetskoj inspekciji sa ciljem da izvrši reviziju poslovanja ove kuće", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo kulture će, stoji u saopštenju, nastaviti sa radom na rešavanju problema i konačnom definisanju statusa Radio Jugoslavije sa zaposlenima u toj kući.

Milena Jokić, vršilac dužnosti direktora Radio Jugoslavije, podnela je ranije danas ostavku na tu funkciju, jer, kako je obrazložila, Ministarstvo kulture nije preduzelo nikakve mere u rešavanju statusa tog medija.

"Ostavka je jedan prirodan čin koji je usledio posle nikakvih mera koje bi preduzelo Ministarstvo kulture u vezi sa našim statusom", izjavila je Jokićeva Tanjugu.

Jokićeva je rekla da se taj medij još zvanično zove Radio Jugoslavija, što je ocenila kao nonsens.

Radio Jugoslavija ima radni naziv Međunarodni radio Srbije, predstavlja svetski servis države koji emituje programe na 11 stranih i srpskom jeziku, na Internetu, satelitu i kratkom talasu, navela je Jokićeva.

Jokić je rekla da su poslata dva predloga za transformaciju Radio Jugoslavije, po kojima bi ovaj mediji trebalo da postane svetski servis u okviru Javnog servisa koji bi se finansirao iz budžeta ili po uzoru na Filmske novosti - posebna republička ustanova.

Navela je da je Ministarstvu kulture poslato i upozorenje da skine Radio Jugoslaviju sa finansiranja u okviru klasifikacije subvencije, jer, kako je navela, ta stavka u budžetu i nije namenjena za finansiranje plata i rada nekih ustanova.

Međutim, resorno ministarstvo to nije uradilo, tako da je Radio Jugoslaviju dodatno zakačio i rebalans budžeta, rekla je Jokić.

Prema njenim rečima, posle gašenja domaćeg programa JU radija, napravljen je socijalni program za više od dvadeset ljudi koji nije realizovan.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару