Читај ми!

Direktorka "Romag": Škole institucionalizovale diskriminaciju prema Romima

Međunarodni dan Roma omogućava da pokažemo i odnegujemo našu tradiciju, istoriju i kulturu, ali i da ukažemo na neki neprihvatljiv i nepromostiv jaz koji postoji između romske nacionalne manjine i većinskog stanovništva, kaže izvršna direktorka Romskog kulturnog centra "Romag" Biljana Tasić. Ističe da je diskriminacija najizraženija pri zapošljavanju i u osnovnim školama.

Obeležavanje 8. aprila kao Međunarodnog dana Roma treba da ukaže na činjenicu da su Romkinje i Romi širom sveta u nepovoljnijem položaju u odnosu na većinsko stanovništvo, da su izloženi diskriminaciji i socijalnoj isključenosti. Ličnim primerom Biljana Tasić pokušala je da pokaže da može sve.

Biljana je izvršna direktorka Romskog kulturnog centra "Romag", studirala je grčki jezik i književnost, a njena sestra Nataša je solistkinja u operi Srpskog narodnog pozorišta.

"Ja stalno volim da ponovim da smo mi u Srbiji od 14. veka i da smo mi viševekovne komšije i da smo delili dobro i loše i uvek bili uz naše sunarodnike", rekla je Biljana Tasić u Jutarnjem programu RTS-a.

Ističe da Međunarodni dan Roma omogućava da se pokrene priča o diskriminaciji i rasizmu koji postoji.

"Moram da kažem da ne postoji u onoj meri u kojoj postoji u drugim zemljama u Evropi i to u Srbiji nikad nije postojalo, ali izražena je u zapošljavanju, u obrazovanju, naročito u osnovnim školama za koje mislim da su na neki način institucionalizovale diskriminaciju prema romskoj nacionalnoj manjini. Ranije su romska deca obarana, nije mi dopušteno da prođu dalje razred samo zato što su romska deca", kaže Tasić.

Tome doprinosi i, kako kaže, neobrazovanje roditelja, kao i to što romska deca često ne idu u predškolsko jer žive u nehigijenskim naseljima - izolovani.

Dodaje da je pre desetak godina Ministarstvo prosvete to rešilo socijalnom inkluzijom u obrazovanju, koja je uvedena kroz individualizaciju IOP 1 i IOP 2 (individualni obrazovni plan). Na tome je, ističe, zahvalna, ali se tu javljaju novi problemi.

"Razni učitelji i nastavnici dosetili su se da romsku decu stave na IOP 2, što je protivzakonito ukoliko ta deca nemaju mentalnih poteškoća. Jer dete po IOP 2 vredi za dva deteta, a znamo svi da u školi nema dovoljan broj dece i onda oni zdravu, pravu romsku decu stave na IOP 2", navodi Tasić.

Napominje da u osnovnim školama postoji velika diskriminacija, iako ima i svetlih primera.

"Mogu da navedem svetle primere, kao što je škola 'Ratko Mitrović', 'Branko Pešić', gde se prema romskoj deci ponašaju fer i korektno, ali takođe znam imenom i prezimenom škole i direktore koji su čak napravili neformalna specijalna odeljenja, to ministarstvo ne zna naravno, u koja su svu romsku decu stavili na IOP 2", kaže izvršna direktorka "Romag".

I odrasli spremni da se školuju 

Biljana Tasić predaje romski jezik u školi za osnovno obrazovanje odraslih "Branko Pešić". Ističe da su odrasli spremni da se obrazuju.

"Imamo situacije - dođu nam sada muž i žena, ona 46 godina, on 40 i onda nam oni tako ispričaju sve, kako žive. Oni nisu završili školu, ali deca su im odlični učenici u osnovnoj školi, svi su odlični, troje dece imaju. Pitaju nas - gde da ga upišemo, je l' u 'Nikola Tesla', ide mu dobro matematika. Onda im mi pomažemo. Ono što me kod njih oduševljava je što je ta gospođa završila osmi razred i dobila diplomu, ali dolazi sa mužem redovno na časove da mu bude podrška", govori Biljana Tasić.

Dodaje da će Romski kulturni centar Međunarodni dan Roma obeležiti svečanom akademijom, koja počinje u 17.30 u Narodnom pozorištu.

"Akademija je posvećena nezaboravnim romskim velikanima Balkana. Želimo da iskoristimo ovaj dan da pored pesme i muzike, slavlja, ukažemo na to koliko je Roma doprinelo nauci, kulturi i obogatilo ne samo Srbiju nego i druge zemlje Balkana", kaže Biljana Tasić.

Na akademiji će se govoriti o Vladi Berberskom, o Šabanu, o tome ko je pokretač romskog pokreta, ali i ko je od osnivača Ujedinjenih nacija imao romsko poreklo. Ulaznice su besplatne i mogu se preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu 1971. godine.

Na prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz 14 zemalja sveta, koje su inicirali jugoslovenski Romi, usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom jeziku znači čovek, za sve pripadnike ove nacionalne zajednice, a za himnu je izabrana pesma "Đelem, đelem", čiji tekst opisuje stradanje Roma i Romkinja tokom Drugog svetskog rata.

субота, 07. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару