Читај ми!

Vozači kamiona iz Srbije već deset dana zaglavljeni u Ukrajini, na carini kažu da čekaju instrukcije

Pet vozača iz Srbije nije uspelo da napusti Ukrajinu. Jedan je zaustavljen nadomak Kijeva, a četvorica na graničnom prelazu Jagodin koji iz Ukrajine vodi ka Poljskoj. Srbija diplomatskim putem pokušava da pomogne. Kako je za RTS rečeno u Privrednoj komori Srbije, taj granični prelaz otvoren je za prazna vozila i za kamione sa robom za Evropsku uniju. Stopiran je za one koji sa robom idu iz Rusije ili na rusko tržište, što je slučaj sa srpskim kamionima. Vlasnici kamiona pozivaju nadležne da im pomognu da izvuku ljudstvo, opremu i robu iz Ukrajine.

Nadomak Kijeva u Semipolki je vozač iz Jagodine Aleksandar Dražić. Od početka rata je u Ukrajini, spletom nesrećnih okolnosti. Zbog zdravstvenih problema ostao je duže od predviđenog - baš do početka rata, koji ga je zatekao na tridesetak kilometara severno od Kijeva. I još je tamo.

"S obzirom da su dejstva sve bliža, provodim dosta vremena u skloništu, sa lokalnim stanovništvom koje me je prihvatilo. Apelujem na sve koji mogu da mi pomognu i da me što pre evakuišu", kaže Aleksandar Dražić.

Kamioni koji su iz Srbije krenuli za Rusiju zaustavljeni su na granici Domanovo koja iz Ukrajine vodi ka Belorusiji. Odatle su preusmereni na granični prelaz Jagodin. Tu su već deseti dan.

"Ovde smo bez pasoša, hrane i pića imamo tek toliko da smo delimično siti i time što imamo racionalno raspolažemo jer ne znamo do kada će ovo trajati", rekao je vozač iz Srbije Vladimir Belić.

Vlasnik jednog od kamiona na graničnom prelazu Jagodin kaže da vozačima nije dozvoljeno kretanje po carinskom terminalu.

"Dozvoljen im je samo boravak u kabinama i po potrebi za nuždu mogu ići do toaleta i nazad. Gorivo koje im je bilo na raspolaganju je potrošeno na parkirno grejanje a nemamo mogućnost da im dostavimo dodatne količine niti goriva, niti hrane, niti novca", kaže Marko, vlasnik jednog od kamiona.

Kako je za RTS rekao srpski ambasador u Poljskoj, od ukrajinskog kolege saznali su da je glavni problem roba koju prevoze. Potrebno je da se carini dostave izjave prodavca iz Srbije da se roba vraća u Srbiju jer Rusi nisu platili, kao i izjava ruskog kupca da vraćaju srpsku robu. Nema izjava, pa ni prolaza dalje.

"Mi smo uspeli da uspostavimo kontakt sa ukrajinskim kolegama i oni su nas obavestili da je u Ukrajini usvojen zakon o ratnoj administraciji takozvanoj, te da carina više nije nadležna za slučaj naših vozača i da zbog toga čekaju instrukcije kako da postupaju u ovoj situaciji", kaže ambasador Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić.

Sa petoricom vozača iz Srbije su i dva iz Severne Makedonije.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару