недеља, 15.11.2020, 06:40 -> 08:35
Извор: РТС
Počinje sezona svinjokolja, strah od pandemije puni zamrzivače
Hladnije vreme donosi i početak sezone svinjokolja, tradicije koja se zadržala na selu, ali i u pojedinim gradskim sredinama. Mesari kažu da je zbog koronavirusa posla i više nego prethodnih godina, jer mnogi žele da za zimske dane obezbede zalihe.
Priprema mesne zimnice duga je tradicija u požeškom kraju. Da bi se napravila kvalitetnija pršuta, slanina, kobasica, mesari umesto sekire, koriste moderniji alat.
"Pa humanije dosta. Ima sad omamljivač na bateriju. To je zadnja reč tehnike recimo. Brzo završi posao, humano i eto", navodi profesionalni mesar Miladin Jerotijević.
U domaćinstvu Miloša Stefanovića svake godine se pripremaju đakonije od tri svinje. Zbog kovida ove sezone nema uobičajene gužve u dvorištu, ali ne odustaje se od tradicije da kum pravi čvarke.
"Revanširam se za njegovu uslugu. Jer on pomaže meni, pomažem ja njemu. Uzajamna pomoć. Jedan čovek sam da radi ovo ne može", kaže Miljko Erić.
"Smanjeno društvo, virus je zavladao, moramo se čuvati, moramo se paziti i po neku rakijicu radi dezinfekcije", kaže Miloš Stefanović iz Prijanovića.
"Pa da se napravi kvalitetan duvan čvarak treba dobro meso, dobra slanina i vode doliti na početku. Voda će da razbije salo, da raskuva i napravi se duvan čvarak", ističe Miljko Erić.
Deluje jednostavno, ali treba umešnosti i iskustva. Da bi brže završili taj obiman posao, sve više se traže profesionalni mesari, koji ove sezone imaju više posla nego prethodnih godina.
"Ljudi su spremili zimnicu, kako bi rekao, meso za zimu eto. Svi se uplašili malo od bolesti, pa spremaju, nagomilavaju hranu, meso, sve", kaže Miladin Jerotijević.
Nakon obrade, sledi sušenje, a biće dovoljno mesa i da se napuni zamrzivač. Stefanovići kažu da zimu dočekuju spremno, a zbog kovida biće na oprezu.
Коментари