Gasenbergerovi ne odustaju od uzgajanja bundeve, a imaju i savet koja je najslađa

Pre dve decenije Opovo je bilo poznato po proizvodnji bundeve, dok poslednjih godina opada broj uzgajivača. Porodica Gasenberger i dalje istrajava u tom poslu, jer ima dobar kvalitet i stalne mušterije.

U dvorištu porodice Gasenberger iz Opova već su poređane bundeve nakon branja. Ove godine posejali su 60 ari i dobili oko 25 tona.

"Malo je manji, ali očekujemo da dobijemo na kvalitetu. Sušne godine bundeva bolje podnosi, samim tim više je suve materije i manje će se kvariti", kaže Željko Gasenberger, poljoprivrednik.

U proizvodnji bundeve nema mnogo ulaganja, ali ima dosta fizičkog rada, zato se poljoprivrednici iz Opova više okreću ratarstvu. Nema mnogo ni zalivanja, a đubri se stajnjakom, da bude što manje hemikalija.

"Nema dobiti bez korišćenja neke hemije, ali treba znati kako se ona koristi. Kod nas dosta poljoprivrednika nepravilno upotrebljava pesticide", ističe Gasenberger.

Ova porodica bundeve prodaje na beogradskim pijacama, a za te potrebe često ih seče i renda, jer mušterije tako traže. Imaju samo jednu sortu, belu banatsku, jer je najslađa i najbolja za jelo.

"Najčešće traže da je suva, da je slatka, da može da se peče i za pitu, zato i rendamo, pa prodajemo, a mlade majke za svoje bebe traže, isto da bude suva, da ne bole stomačići", objašnjava Nataša Gasenberger, poljoprivrednica.

Bundeva se najviše prodaje kad zahladni, a u toku zime stoje u garažama, gde treba paziti da ne smrznu.

"Kad počnu jake zime, krajem januara i u februaru, više se proda i nemamo problema. Samo kad je zima jaka, onda treba dogrevati, da se sačuva", dodaje Nataša.

Gasenbergeri ne žele velike, rekordne bundeve za izložbe. Kažu da su najbolje one od 20 do 25 kilograma, jer se najlakše prodaju. Za proizvodnju koriste sopstveno, kvalitetno seme i to im je put do uspešne godine.

субота, 19. април 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом