недеља, 07.06.2020, 08:17 -> 10:46
Извор: РТС
Аутор: Драгиша Стојановић
Zdrava hrana na pijacama, koliko kupci veruju prodavcima
Šta mi kupujemo na pijacama i koliko verujemo prodavcima kada nam kažu da povrće i voće koje prodaju nije hemijski tretirano? U svetu, pa i kod nas sve je popularnija organska proizvodnja, država je to prepoznala i subvencijama podstiče poljoprivrednike da proizvode zdravu hranu.
Na prokupačkim pijacama ovih dana bogata je ponuda voća i povrća. Prodavci kažu da je sve zdravo i prirodno.
Kupci nisu baš sigurni šta pazare.
Najkvalitetnija bi svakako bila organska hrana, koja se zbog bolje cene uglavnom izvozi ili prodaje u većim marketima.
"Traži se ovde u Srbiji, traži se i u inostranstvu. Velika je potražnja, ne mogu da proizvedem koliko mogu da prodam", kaže Ljubinko Vasiljević, proizvođač organske hrane iz Donje Rečice kod Prokuplja.
Da bi ovakvih proizvođača bilo više, potrebno je puno znanja i veća ulaganja, jer je put proizvoda kontrolisan. Na njivi se provodi 12 sati, sve se radi ručno, od kopanja preko orezivanja, do zaštite.
Zato i država, subvencijama većim od onih za konvencionalnu proizvodnju podstiče poljoprivrednike da proizvode zdravu hranu.
"U suštini, ta sredstva pokrivaju te troškove, a proizvođač ostvaruje veći profit, naravno, kada prodaje svoj proizvod na samom tržištu", kaže Dejan Tonić iz PSS Prokuplja.
Država je putem subvencija poslednjih godina pozitivno uticala na oživljavanje ovog načina proizvodnje i sve ozbiljnije korišćenje prirodnih potencijala.
Коментари