Читај ми!

Izabrano troje sudija Ustavnog suda Crne Gore

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su Snežanu Armenko, Momirku Tešić i Draganu Đuranović za sudije Ustavnog suda, dok predloženi Faruk Resulbegović nije dobio dovoljan broj poslaničkih glasova.

Za Snežanu Armenko je glasalo 77 poslanika, a tri su bila uzdržana. Momirka Tešić je izabrana sa 70 glasova za, Dragana Đuranović je izabrana sa 75 glasova podrške, ali četvrti kandidat, Faruk Resulbegović, nije dobio potrebnu podršku. Dobio je 46 glasova.

Nakon glasanja, one su položile zakletvu.

Predsednica parlamenta Danijela Đurović najavila je da će se o kandidaturi Resulbegovića glasati u drugom krugu.

Izborom troje sudija, Ustavni sud Crne Gore će biti funkcionalan i mnogi procesi, kao što su izborni rezultati oktobarskih lokalnih izbora, biće odblokirani.

Manjinske stranke se nisu se saglasile o izboru njihovog kandidata

Parlamentarna većina i opozicija dogovorile su se o izboru Armenko, Đuranović i Tešić.

Manjinske stranke se nisu se saglasile o izboru njihovog kandidata u Ustavnom sudu.

U prvom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina kako bi kandidati bili izabrani, a u drugom podrška tri petine poslanika.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Đukanović pozvao manjinske partije da se dogovore o četvrtom kandidatu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozdravio je današnju odluku Skupštine kojom je potvrđen dogovor o izboru troje sudija Ustavnog suda, čime su se stvorili uslovi da Ustavni sud vrati funkcionalnost i bude garant ustavnog poretka, pravne sigurnosti i legitimnosti budućih izbornih procesa.

Đukanović je na Tviteru pozvao manjinske partije da se, kako je naveo, što pre dogovore o četvrtom kandidatu za sudiju.

"Pozivam i ohrabrujem manjinske partije da se što pre dogovore o preostalom upražnjenom mestu kako bismo postigli kompletiranje punog sastava Ustavnog suda. Zahvaljujemo partnerima na podršci i pomoći u ovom procesu", napisao je Đukanović.

Mandić: DF pokazao da je za vladavinu prava

Lider Demokratskog fronta i predsednički kandidat Andrija Mandić pozdravio je izbor troje sudija Ustavnog suda i deblokadu rada te važne institucije.

"DF je u ovom i u prošlom krugu glasao za sva četiri kandidata, čime smo pokazali da smo čvrsto opredijeljeni za vladavinu prava i da Crna Gora funkcioniše kao ozbiljna država", saopštio je Mandić na Tviteru.

Dodao je da, glasajući za kandidata koji dolazi iz manje brojnog naroda, DF je "još jednom potvrdio politiku pomirenja za sve vjere i nacije u Crnoj Gori".

"Mir, stabilnost i napredak su ključne stvari oko kojih treba da se okupljamo. Današnje glasanje DF-a dokazuje našu posvećenost na tom putu", istakao je Mandić.

Bilčik: Izabrati i četvrtog sudiju

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik pozdravio je deblokadu Ustavnog suda i izrazio nadu da će uskoro biti izabran i četvrti sudija.

"Skupština je sada deblokirala Ustavni sud izborom troje novih sudija. Nadam se da će uskoro biti izabran i četvrti sudija. Kultura dijaloga i kompromisa preko partijskih linija je jedini put napred za napredak na putu ka EU", rekao je Bilčik.

Poslanička grupa u Evropskom parlamentu Socijalista i Demokrata (SD) pozdravila je glasanje u crnogorskom parlamentu o imenovanju troje sudije Ustavnog suda.

"Ovo je prvi korak u rešavanju ustavne krize u zemlji. Pozivamo sve političke aktere u zemlji da zajedno rade na evropskoj budućnosti Crne Gore", rekli su iz SD poslaničke grupe.

среда, 24. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару