Читај ми!

Gambija istražuje smrt 70 dece, sumnja se da su umrla od sirupa protiv kašlja

Vlada Gambije saopštila je da je sedamdesetoro dece umrlo od akutnog oštećenja bubrega, za koje se sumnja da je povezano sa sirupima protiv kašlja proizvedenim u Indiji. Indonezija zabranila sastojke sirupa.

Predsednik Gambije Adama Barou saopštio je na hitnom sastanku kabineta da je umrlo sedamdesetoro dece, navodi se u saopštenju.

Prvobitno je bilo saopšteno da je preminulo 69 dece od akutnog oštećenja bubrega za koje se sumnja da je povezano sa sirupima protiv kašlja.

Utvrđeno je da je sirupe proizvela kompanija "Maiden Pharmaceuticals" iz Nju Delhija, koja je zatvorila jednu od fabrika u severnoj Indiji, pošto je pod istragom i indijskih vlasti.

Gambija i Indija, istražuju smrt dece, a ove nedelje je osnovana nova istražna komisija koja će se baviti tim slučajem, navodi se u saopštenju.

Indonezija zabranila sastojke iz sirupa 

Indonezija je u subotu zabranila sastojke sirupa koji su povezani sa smrću 70 dece u Gambiji, dok istražuje akutno oštećenje bubrega koje je ove godine usmrtilo više od 20 dece u Džakarti.

Regulator hrane i lekova BPOM saopštio je da istražuje mogućnost da su sastojci, dietilen glikol i etilen glikol, kontaminirali druge materijale koji se koriste kao rastvarači.

"BPOM je u trenutku registracije postavio zahtev da svi proizvodi od lekovitih sirupa za decu i odrasle ne smeju da koriste dietilen glikol i etilen glikol", navodi se u saopštenju BPOM-a.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je pronašla "neprihvatljive" nivoe sastojaka, koji mogu biti toksični, u četiri proizvoda "Maiden Pharmaceuticals".

недеља, 01. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару