Читај ми!

"Када отворите врата продавница у УАЕ и Бахреину, схватите колика је шанса Србије на том тржишту"

Тржишта Уједињених Арапских Емирата и Бахреина отворена су за све наше пољопривредне производе. Реч је о два највећа платежно способна тржишта на свету. За сада су, према речима министра пољопривреде Бранислава Недимовића, исказане потребе за српским јабукама, тестенином, кукурузом, јагодастим воћем.

Гостујући у Јутарњем програму министар Недимовић истиче да тек када отворите врата њихових продавница, схватите колика је шанса Србије да учествује на том тржишту.

"Није то само тржиште Бахреина и Арапских Емирата. Они су логистички повезани са Аманом, Катаром и још неким земљама у суседству и они ће нама бити две главне луке где ћемо ту робу да шаљемо", наглашава министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Додаје да су за сада исказане потребе за српским јабукама, у посебном паковању и посебним стандардима.

"Друга ствар коју траже је тестенина из Србије, кукуруз, јагодичаство воће и очекујем да ћемо имати све више присутно говеђе и овчије месо и оно што је јако важно органске пољопривредне производе који имају невероватну цену", каже Недимовић.

Објашњава да УАЕ могу само 25 одсто сопствених потреба да задовоље, а све остало морају да увозе.

"Прошле године када је почела корона они су имали новац али нису имали где да купе храну. Србију су препознали као једну од тачака у свету где се произведе више хране него што је њој потребно. Мислим да је то добра прилика за нас, Персијски залив је невероватно тржиште. У Емиратима су понудили да буду логистичко тржиште за Индију, Кину", истиче министар Недимовић.

Нова тржишта Египта, Кине, Индије

Додаје да је Србија до пре две године имала 2,8 милијарди извоза пољопривредних производа. Прошле године, која је због коронавируса била тешка година, имала је 4,2 милијарде долара.

"То је разлика од 50 посто. Суфицит који је држава остварила у пољопривреди је 1,9 милијарди долара. Ми још увек највећи део робе пласирамо у земљама ЕУ и окружењу, али за нас су нова тржишта Египта, Кине, Индије што се тиче воћа и житарица", изјавио је министар Бранислав Недимовић.

Министарство пољопривреде организовало је откуп кромпира у општини Горњи Милановац.

Недимовић наглашава да је епидемија главни разлог шта је пала тражња. Мања је потражња у ресторанима и хотелима.

"Имали смо јако добру годину за људе који се баве кромпиром, и имали смо претходне две-три године добру продајну цену. Није посао Министарства пољопривреде да се бави уговарањем откупа али морамо помоћи и очувати ту производњу. Укључили смо се преко електронских пијаца, Лидл, Делез, Гомекс учествују у откупу. Најбоље је кад у послу од проблема направите добар резултат", поручује министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

уторак, 15. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи