Oтворен погон "Форверка", делови за "порше" и БМВ стизаће из Чачка

Председник Александар Вучић обишао је у Чачку погоне нове фабрике "Форверк", која производи и делове за "порше" и друге најпознатније аутомобилске брендове и поручио да – нема "поршеа" без Чачка. У тој фабрици, која се простире на 40.000 квадратних метара, производиће се делови за ауто-индустрију, а до завршетка финалне фазе биће запослено око 1.000 радника.

Александар Вучић се лично уверио да је у новој фабрици немачке компаније "Форверк" почела производња делова за аутомобилску индустрију и разговарао са радницима.

"Нема 'поршеа' без Чачка, када видите да неко вози 'порше' да знате да то не би могло, да није Чачка и радника из Чачка... Порше 'мејд ин Чачак'", додао је Вучић у шали.

Председник је упитао раднике да ли им је тежак посао, да ли су задовољни условима и пожелео им срећу на новом радном месту.

Председник  Вучић поручио је да је данашњи дан, када немачки "Форверк" покреће производњу у Чачку, велики и важан дан за тај град и целу западну Србију, те додао да је долазак те компаније, једнако важан као и изградња ауто-пута "Милош Велики".

"Ово је дан који прави разлику. Ово је дан за историју Чачка и западне Србије, од пресудног значаја", рекао је Вучић на свечаности поводом почетка производње у Форверковом погону у Чачку.

Како је истакао, изграђени су путеви и тек ће се, каже, градити, и подсетио да је то била једна од ствари која је била пресудна за долазак немачке компаније.

"Они су рекли да ће размислити о Чачку ако гарантујемо ауто-пут. Ја сам гарантовао, не само пут, него да ће бити завршен пре фабрике. Они су били скептични, размишљалли да ће бити добро и ако пут буде годину, две после фабрике...", испричао је Вучић.

"Велико признање за нашу земљу" 

Он је указао да у "Форверку" већ ради 176 људи, а да ће у наредном периду бити запослено више од 1.000.

"Чачак има будућност, да млади могу да остану и живе у Чачку, Горњем Милановцу, у читавом Моравичком округу. То показује да можемо да заменимо ону карту у једном смеру - Ибарском магистралом до Београда и даље за запад Европе и да позовемо људе да се врате у Чачак, јер овде имају будућност", рекао је Вучић.

Вучић очекује да ће када се смири ситуација са коронавирусом да Србија има још више страних инвестиција, а нарочито из Немачке који су поуздани партнери и долазе на дуги рок.

Вучић је нагласио да не види много бољих места од Србије за инвестиције и да је и сам долазак "Форверка" велико признање за нашу земљу.

Председник додаје да поред аеродрома и завршетка аутопута од Прељине до Пожеге, предстоји и градња аутопута од Чачка ка Краљеву, као и спајање преко Мрчајеваца са Крагујевцом.

"Чачак постаје чвористе и централно место западне и централне Србије. Све што нисмо урадили 75 година, сада радимо", нагласио је Вучић.

Подсећа да је пре око две године на том месту била запуштена ливада, а сада је величанствена хала од 45.000 квадратних метара.

Вучић је пожелео немачкој компанији "Форверк" много успеха и добар профит и да остану у Србији вековима, а младим радницима да их када дође време њихова деца замене на тим раднима местима.

Деценијама није било оваквих инвестиција на западу Србије, указао је Вучић.

Милер: Донели смо добру одлуку кад смо се решили за Србију

Донели смо добру одлуку кад смо се решили да радимо у Србији, а још бољу што је то Чачак, рекао је Јирген Милер генерални диркетор "Форверк Елдиси".

Ново отварање фабрике и почетак производње је увек разлог за радост, јер на једној страни пуно тога је урађено, а с друге почиње ново поглавље у историји предузећа, рекао је Милер на свечаности у Чачку.

Он је истакао да је ове године ковид криза засенила мало овај догађај, али је, каже, историја показала да свака криза и лом увек имају свој крај.

Милер је казао да тренутна инвестиција износи 60 милиона евра, и најавио да ће се она даље увећати.

Пренео је да тренутно има 175 запослених, а да ће у наредном периоду бити изнад 1.000.

"Било је добро што смо се одлучили за Србију, а још боље за Чачак", казао је Милер подсећајући на аутопут, који је подстакао ову инвестицију.

Он је истакао да Форверк неће затварати очи пред променама у својој бранши, неће дати да га омету међународне турбуленције, обузме страх од казнених царина, већ ће препреке са свог пута уклањати.

"Са пуно енергије гледамо у будућност, јер је будућност оно што стварамо. Данас предузимамо један од највећих корака експанзије у наш историји дугој 200. година", објаснио је Милер.

Делови за фолксваген, дајмлер и БМБ

Генерални директор фабрике Форверк у Чачку Ненад Меденица је рекао да је пре две године ту била ливада на којој су људи правили роштиљ, док се данас праве делови за фолксваген, дајмлер и БМБ на најсавременијим машинама.

Захвалио је свима који су допринели у релиазацији те инвестиције, а посебно председнику Србије Александру Вучићу и и градоначелнику Чачка Милуну Тодоровићу.

"Сада извозимо делове за аутоиндустрију широм света. Велики изазови су иза нас, а још већи су пред нама, али, не сумњам да ћемо их савладати", поручио је Меденица.

Отварањем фабрике "Форверк" Чачани су досањали полувековни сан, што је омогућила визија председника Србије Александра Вучића, рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

"Деценијама смо ми Чачани сањали аутопут, деценијама чекали инвестиције, маштали о међународном аеродрому. То што смо сањали и маштали деценијама, остварили смо захваљујући визијама председника Вучића. Чачак постаје Мерцедесов знак, симбол развоја, инвестирања. Ово је велики дан за све Чачане, јер је досањан полувековни сан да оваква фабрика отвори у Чачку", рекао је он.

Тодоровић је указао да се отвара фабрика која има четири и по хектара под кровом, производног простора, у којем се производи и извози у свет.

недеља, 04. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару