За Видовдан отварање нове фабрике наменске у Узићима

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће за Видовдан почети са радом фабрика наменске у месту Узићи ,у општини Пожега, која ће запослити 150 радника, али и да ће ускоро и у Краљеву почети да ради погон у склопу "Слободе Чачак" који ће производити муницију.

Александар Вучић је то рекао обилазећи у Лучанима радове на насипу на реци Бјелици, и у том смислу поменуо и фабрику наменске "Милан Благојевић" у коју је уложено више од четири милиона евра за реинвестирање, а која представља базу наменске индустрије у Србији.

"За Видовдан долазим да отворимо фабрику у Узићима - радиће 150 људи у најлепшој могућој фабрици", прецизирао је Вучић, али и додао да има добре вести и за Краљево.

Како је рекао, у том граду који је био некад индустријски развијен а уништен после пљачкашких приватизација, почеће ускоро да ради део капацитета "Слободе" из Чачка где ће се производити муниција већег калибра као и минобацачки калибри, али навео и да ће се гледати да се разговара и са "Збројовком", другим инвеститорима и да се "погура" Краљево.

Председник Републике у Лучанима је обишао хитне радове на санацији заштитиних водених објеката, односно заштиту насеља и индустријске зоне од великих вода реке Бјелице и њених притока.

Одбрамбена линија дуж реке Бјелице дужине је 2.600 метара, а на потоку Спило 580 метара.

Само регулисање "укроћивање" реке Бјелице, Лучанске реке и потока Спило коштаће 325 милиона динара, односно 2,7 милиона евра, навео је Вучић.

Он је констатовао да је то велики новац, али да је уложен како би Лучанци могли мирно да живе, да би се осигурала безбедност и фабрика Милан Благојевић, и осталих на тој територији, као и свих кућа у селу Дљину.

Вучић је рекао и да би требало, поред неких других ствари, урадити још пета бујичних брана за које ће новац дати Канађани...

Директор "Србијавода" Горан Пузовић прецизирао је да заштитни систем чини насип дужине 1.815 метара, бетонски зид у зони наменске индустрије дужине 770 метара, црпна станица на Лучанском потоку, капацитета осам кубних метара у секунди.

Имамо на потоку Спило који пролази кроз индустријску зону хидротехнички тунел дужине 110 метара и још насипе око 170 метара, рекао је Пузовић и додао да су то основни делови система.

"Највиши ниво воде овде био је 300,73, наш насип биће на коти 301,33, дакле, 60 до 70 центиметара изнад икада виђене воде у овом делу" подвукао је Пужовић.

Како је рекао, Лучани ће тиме добити и објекат који може да се користи током целе године, за спортско- рекреативне активности, шетње, трчања.

"Рок за завршетак радова је 15. октобар, а трудићемо се да завршимо све до 30. септембра", назначио је Пузовић.

Председник Србије је после обиласка радова посетио и домаћинства Драгана Обрадовића и Дафине Томић у оближњем селу Дљин, која су страдала у поплавама 2014. године и која су обновљена, а домаћинима је донео по флашу ракије и бомбоњеру и изразио задовољство што долази а да повод није "нека мука".

Напротив, у домаћинству Обрадовића показали су му како су и кућа и имање комплетно обновљени.

Председник Србије је посетио и домаћинство Дафине Томић, у којем су, како су пренели госту, три генерације, па се он интересовао кад ће четврта, поготово сад када су се, како су рекли, "син и снаја запослили и нема оправдања".

Председник Србије је отишао задовољан што је први пут у том крају, а да "није никаква мука", подсећајући да је био два пута, за време поплава, кад "није честито могао ни добар дан да назове", због "големе муке" која је притисла, те да му је веома драго што је данас први пут у Дљину, а да није "нека мука".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару