Изасланици Епископског савета СПЦ у Вашингтону

Епископ диоклијски Методије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намесник херцегновски, састали су се званичницима Стејт департмента у Вашингтону.

Из Митрополије црногорско-приморске је саопштено да су се састали са представницима четири различита огранка Стејт департмента.

На сају Митрополије се истиче да су разматрани тренутна ситуација и стање основних људских права у Црној Гори – поштовање верских слобода, права на поседовање имовине, права на окупљање и правa слободног говора, као и примери верске, језичке и националне дискриминације у тој земљи.

"Изасланици Епископског савјета Српске Православен Цркве у Црној Гори упозорили су да новоусвојени Закон о слободи вјероисповијести државе Црне Горе, који до данашњег дана изазива масовне мирне протесте, православних вјерника, и српске и црногорске националности, али и грађана других вјероисповијести, корјенито и недопустиво задире у слободу вјероисповијести, посебно у колективном аспекту", наводи Митрополија.

Истиче се да су најпроблематичније одредбе закона оне које је Влада прогласила за "политичка питања".

"То су питања нове евиденције и регистрације цркава и вјерских заједница и конфискације њихове имовине – сакралних објеката и земљишта које им вјековима законито припада. За ту потребу, Влада је увела и неприхватљиву ретроактивну примјену права која је и самим Уставом Црне Горе забрањена", указује Митрополија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије