Више литија спојило се на Везировом мосту, река људи на улицама Подгорице

Литије су од раног јутра кренуле из Косијерева, Горњих Васојевића, Даниловграда, Вранеша, Никшића… Људи широм Црне Горе мирним литијама и молитвама исказали су противљење Закону о слободи вероисповести. У Подгорици је вечерас био рекордан број верника, предводио их је протојереј бококоторски Момчило Кривокапић.

У градовима широм Црне Горе одржани су молебни и литије у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вероисповести.

Неки су пешачили и више десетина километара – литије су одржане у Никшићу, Бару, Беранама, Мојковцу, Бијелом Пољу, Жабљаку, Пљевљима...

Грађани су из Даниловграда у 13 часова кренули да би стигли у Подгорицу. У 18 часова служен је молебан, а од 19 часова кренула је литија која иде улицама Подгорице.

Вернике у Подгорици предводио је протојереј бококоторски Момчило Кривокапић.

"Са здравога корјена, који је посадио у српском народу Свети Сава, само је у датом тренутку, када је изазван овим безбожничким законом, када је неко кренуо да нам узме душу, да нам узме све, само је, из тог корјена кренула младост. И ово што ви доживљавате сада, ово што ви радите, то је зов Светог Саве, светих српских просветитеља, учитеља, Светог Василија Острошког – то је оно што носимо сви у души", рекао је протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

Свештеник Предраг Шћепановић је рекао да је ово најбројнији скуп досад, као и да бројнији овај храм не памти. 

Код Везировог моста се раније сусрело неколико литија, које су затим заједно кренуле ка Подгорици и Храму Христовог васкрсења.

Мештани више села су, иначе, рано јутрос кренули на пут дуг и по више десетина километара како би присуствовали молебнима и литијама у оближњим градовима.

Грађанима Берана у мирној литији која је кренула у 16 часова из центра града, придружиле су се километарске колоне становника Гусиња, Плава, Мурине, Андријевице као и беранских месних центара. Вијести наводе да је то највећа литија до сада у Беранама.

Литија је протекла без иједног инцидента.

Велики број становника Жабљака је изашао на литију. Они су, између осталог, носили паролу "Дурмитор је гора Светог Саве".

Митрополија црногорско-приморска је позвала све учеснике литија да буду присебни, очувају мир и јединство. Црква, истичу, нема намеру да руши државу и да буде носилац идеологије.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије