Читај ми!

Лукашенко упозорава ЕУ да ће заврнути гасовод, Москва пере руке од претњи

Русија поручује да председник Белорусије Александар Лукашенко није консултовао Москву пре него што је запретио да би могао да обустави транзит природног гаса у Европу, као одговор на све евентуалне санкције које би Европска унија могла да уведе због проблема са мигрантима на граници Белорусије и суседних земља, чланица ЕУ.

Док белоруски лидер Александар Лукашенко упозорава Европску унију да ће "заврнути славину" на гасоводу, Кремљ се правда да белоруски лидер није консултовао Москву пре него што је указао на могућност прекида токова природног гаса у Европу.

Из Москве истичу да је Русија поуздан извозник који испуњава своје обавезе и обећавају да ће тако и остати.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је Русију описао као гаранта енергетске безбедности Европе, тврди да Лукашенкова претња није била координирана са Москвом.

"Поузданост Русије као добављача и партнера за не може бити доведена у питање", рекао је Песков.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров предложио је раније да Европској унији финансијски помогне Минску, како би зауставили мигрантску кризу.

"Не треба заборавити чијом се кривицом све ово дешава. Узроци леже у политици коју су западне земље, укључујући НАТО и Европску унију, много година водиле на Блиском истоку и на северу Африке, настојећи да тамо наметну живот по западном моделу. Треба избегавати двоструке стандарде када је реч о питању пријема избеглица или одбијања пријема", рекао је Лавров.

"Ми грејемо Европу, а они нам прете"

Александар Лукашенко је одбацио оптужбе Европске уније да изводи "хибридни напад" на Европу охрабрујући хиљаде миграната који беже из сиромаштва и ратом разорених подручја да покушају да пређу у Пољску.

Окривио је 27 чланица ЕУ за кризу на граници његове земље и као одговор на претње из Уније најавио могућност пресецања гасовода који преноси руски гас преко Белорусије ка Пољској и Немачкој.

"Ми грејемо Европу, а они нам и даље прете да ће затворити границу. А ако тамо искључимо природни гас? Препоручио бих да пољско руководство, Литванци и други безглави људи размисле пре него што проговоре", прокоментарисао је Лукашенко претње са Запада за државну новинску агенцију.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је раније ове недеље најавила да ће Унија проширити санкције против Белорусије.

"Ово није билатерално питање Пољске, Литваније, Летоније и Белорусије, ово је изазов за целу Европску унију. Такође, ово није мигрантска криза, ово је покушај ауторитарног режима да дестабилизује своје демократске суседе. Ово неће успети", нагласила је Фон дер Лајен.

Док Лукашенко прети, белоруски министар спољних послова Владимир Макеј тврди да је Белорусија око 2.000 миграната вратила назад у земље из којих су дошли, у покушају да заустави илегалну миграцију.

"Задржали смо око 700 прекршилаца на граници и вратили око 2.000 људи који су дошли из других земље и нису имали одговарајућа документа", рекао је Макеј.

Европско тржиште гаса, на којем су цене достигле рекордне вредности ппотеклих недеља, свакако би било веома осетљиво на сваки прекид протока руског гаса преко Белорусије. 

(Не)намерна мигрантска криза

Односи Европске уније са Белорусијом заоштрени су због нове мигрантске криза у Европи коју је изазвао велики број миграната из Сирије, Ирака и Авганистана који на граници Белорусије и суседних земаља покушавају да се докопају Европске уније.

Пољска је распоредила 15.000 војника дуж границе са Белорусијом, како би спречила покушаје упада миграната на територију те земље из правца Белорусије, док је Влада Литваније одобрила увођење ванредног стања у регионима који се граниче са Белорусијом.

Европска унија, чије су чланице Пољска и Литванија, оптужује Минск и да из освете подстиче мигранте са Средњег истока и из Африке да покушају да уђу у Унију преко Белорусије.

Лукашенкова влада негира да покушава да исфабрикује мигрантску кризу и криви Запад за преласке преко граница. Потврђују да мигранти иду ка граници, али кажу и да се Варшава према њима односи на нехуман начин.

"Лукашенко претња регионалној стабилности"

Естонија, Француска, Ирска, Норвешка, Сједињене Америчке Државе и Велика Британија покренуле су питање мигрантске кризе и током састанка Савета безбедности Уједињених нација одржаног иза затворених врата.

Наведене државе описале су белоруски приступ као неприхватљив и оптужили председника Александра Лукашенка да постаје претња регионалној стабилности, позвавши на снажну међународну реакцију и позивање Белорусије на одговорност и обећавши да ће разговарати о даљим мерама које могу да предузму.

Министарство спољних послова Белорусије је оштро одговорило да су затворене консултације Савета безбедности Уједињених нација вештачки инсцениране, с циљем да се накнадно донесу неосноване оптужбе на рачун Минска

Запад је већ увео санкције белоруској влади због насилног гушења масовних протеста прошле године, а након избора у којима је Александар Лукашенко прогласио победу. Опозиција тврди да су избори покрадени, што он негира.

субота, 27. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару