Читај ми!

Оштар одговор Минска на консултације Савета безбедности УН: Често понављана лаж постаје истина

Министарство спољних послова Белорусије је саопштило да су затворене консултације Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији око нагомилавања миграната у близини западних граница Белорусије вештачки инсцениране, с циљем да се накнадно донесу неосноване оптужбе на рачун Минска.

Портпарол белоруског министарства спољних послова Анатолиј Глаз рекао је да су иницијатори земље ЕУ и САД.

"Сврха овог оркестрираног догађаја је да креира још једну вест за неосноване оптужбе против Белорусије. Ово је стара пропагандна Гебелсова техника: понављајте лаж довољно често и она постаје истина", изјавио је Глаз за руску агенцију ТАС.

Из очигледних разлога је, према његовим речима, покушано извртање јасне чињенице да су узрок глобалне мигрантске кризе незаконито мешање западних земаља у унутрашње ствари других земаља, војне интервенције и уништење једног броја држава.

У овој ситуацији Минск је "само транзитна земља која, иначе сноси значајне трошкове".

"Земље ЕУ, чланице најмоћнијег НАТО блока, праве се луде, говорећи како Белорусија наводно угрожава мир и сматра се агресором", изјавио је Глаз.

Додао је да се у 2020. години пола милиона нових избеглица населило у ЕУ, без политичких последица.

Истовремено, "две или три хиљаде избеглица који траже да преко Белорусије дођу до Европе, која их је позвала, означено је као ‘хибридни рат'", истакао је Глаз.

САД, Уједињено Краљевство и европске државе које су чланице СБ УН позвале су на мере против белоруских власти, које су наводно криве за подстицање мигрантске кризе на граници са Пољском, што, како је оцењено, представља претњу за регионалну безбедност.

НАТО помно прати ситуацију на белоруској граници

НАТО је саопштио да помно прати ситуацију на границама својих чланица са Белорусије, а након што су белоруски и руски падобранци одржали заједничке вежбе недалеко од граница Пољске и Литваније.

"Остајемо опрезни када је реч о ризику од даље ескалације и провокације Белорусије на њеним границама са Пољском, Литванијом и Летонијом и настављамо да пратимо импликације за безбедност Алијансе", саопштио је Северноатлантски савет у саопштењу, преноси Ројтерс.

Савезнице НАТО, додаје се, позивају Белорусију да смањи ове акције, да поштује људска права и основне слободе и да се придржава међународног права.

Турска ограничила летове ка Минску, Европска комисија поздравила одлуку

Потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас поздравио је данас потез турских ваздухопловних власти да ограниче ваздушни саобраћај ка Белорусији за одређене националности, у склопу напора да се обузда мигрантска криза на источним границама ЕУ.

Шинас, који је у посети Бејруту као другој станици на својој турнеји по земљама код којих лобира да зауставе прилив миграната у Белорусију, рекао је да би летови из Турске у Белорусију требало да буду смањени на нулу са 17 након ове одлуке.

ЕУ је раније саопштила да је компанија "Туркиш ерлајнс" која, између осталог, лети за Минск, пристала да обустави продају карата у једном правцу за мигранте са Блиског истока који желе да стигну у Европу преко Белорусије.

Шинас је рекао да ће након Бејрута отпутовати у Багдад, а можда и у Анкару на додатне разговоре. Његова прва станица су били Уједињени Арапски Емирати, где му је речено да су Емирати чврсто на страни Европске уније.

"Све у свему, видимо напредак на свим фронтовима. Ово је тренутак када ЕУ рачуна на наше пријатеље и веома смо срећни што видимо да их имамо много", изјавио је Шинас у Бејруту.

Турска је данас забранила држављанима Сирије, Јемена и Ирака летове за Минск, потенцијално затворивши једну од рута коју користе мигранти, а за које ЕУ тврди да их Белорусија довози авионима како би намерно створила хуманитарну кризу на европским границама.

Хиљаде миграната, углавном са Блиског истока, склањају се по шумама у хладним условима, на границама између Белорусије и држава ЕУ, Пољске и Литваније, које одбијају да их пусте да пређу.

Неки су већ умрли, а постоји бојазан за безбедност осталих услед погоршања зимских временских услова.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару