Читај ми!

Самит о климатским променама у Глазгову, притисак на светски политички врх да испуни обећања

Глобални самит о климатским променама наставља се у Глазгову. Данас и сутра своје предлоге изложиће представници 197 држава. У Глазгов је допутовао и председник Србије Александар Вучић, који ће се скупу обратити у уторак. Kонференција у Глазгову ослања се на јучерашње закључке самита Групе 20 најразвијенијих земаља света у Риму, који су оцењени као недовољно конкретни.

KОП26 почео је у Глазгову у оптимистичном тону. Председавајући конференцијом УН Алок Шарма указује на чињеницу да када је Уједињено Kраљевство преузело улогу председавајућег конференцијом о климатским променама мање од тридесет одсто привреда у свету поставило је себи циљ нула испуштања штетних гасова. Та цифра данас износи 80 процената и наставља да расте, додаје Шарма.

За двадесет пет хиљада учесника највеће конференције о климатским променама од оне у Паризу изузетно је важно какве ће обавезе представници 197 држава преузети и које предлоге изнети у својим говорима у наредна два дана.

Србију на највишем нивоу представља председник Александар Вучић чије је обраћање скупу предвиђено у уторак. Активисти из свих делова света махом су незадовољни документом, којим је јуче у Риму завршен самит Групе 20 најразвијенијих земаља света.

"Реч је о групи земаља одговорној за осамдесет одсто глобалног емитовања штетних гасова у атмосферу. И док сви морамо да одиграмо своје улоге, од њих зависи испуњење циља од један и по степена Целзијуса загревања планете до краја века", каже Шарма.

У Глазгову је видно одсуство руског председника Владимира Путина, као и првог човека Kине, мада се обраћање председника Си Ђинпинга, који земљу није напуштао од почетка пандемије, очекује путем сателитских веза.

Амерички председник Џозеф Бајден сматра да је остварен битан напредак.

Треба урадити још више, а да би се то постигло, морамо да се фокусирамо на оно што не чине Русија, Kина и Саудијска Арабија, истиче Бајден.

Еколози бележе и штетне издувне гасове авиона, који су целокупан политички крем Г20 за само неколико сати из Рима превезли у Глазгов.

Британски премијер Борис Џонсон наглашава да је неопходно да се дејствује сада како би се до 2030. године преполовило загађење атмосфере и остало у оквиру загревања од један и по степен Целзијуса. "Нема примамљивих изговора за даља одлагања. Уколико Глазгов пропадне, све пропада", упозорава Џонсон.

Самит Г20 у Риму поставио је одличну дипломатску основу за конференцију у Глазгову, али треба подсетити да њене одлуке нису правно обавезујуће, а да су инвестиције, договорене још у Паризу од стотину милијарди долара годишње за спречавање глобалног отопљавања одложене до 2023. године.

Џонсон наглашава да је одговарајућа технологија ту. "Сада је потребно да прикупимо довољно средстава и, изнад свега, политичке воље у Глазгову како би смо наду одржали у животу", закључује британски премијер.

Активисти су у Глазгов махом дошли бродовима и возовима да би потцртали важност одрживих начина путовања. Они су у Шкотској да у наредне две недеље одрже притисак на светски политички врх како би се обећања и испунила.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару