Читај ми!

Помоћ за авганистанске породице и са ових простора, блогер прикупио 50.000 долара

За само два дана, травел блогер из Хрватске Кристијан Иличић успео је да, уместо жељених 5.000, прикупи више од 50.000 долара. По принципу "ко колико може", покренуо је онлајн акцију прикупљања новца како би пријатељима које је упознао током боравка у Авганистану помогао да побегну од талибанског терора.

"Мој водич у Афганистану, његова жена, двоје дјеце, мој возач и цијела његова обитељ су у очајном позиву за помоћ. Налазе се на скривеној локацији у Кабулу и покушавају побјећи из државе јер ако их талибани улове сигурно ће их убити."

Тако је Кристијан Иличић образложио ситуацију у којој се налазе његови пријатељи. Своје пратиоце на друштвеним мрежама замолио је да подрже акцију и помогну им да побегну из Авганистана који је у недељу званично пао у руке талибана.

Пре него што су талибани стигли у Кабул, Кристијан је, преко личних контаката и позивних писама, покушавао да својим авганистанским пријатељима помогне да пређу границу. О томе није хтео јавно да говори.

"Но, овај шок који се сада догодио као и глас мога пријатеља, чињеница да ће га талибани убити ако га се дочепају, чињеница да тешко може из града, гурају ме преко руба, изишао сам у јавност с позивом да помогнемо човјеку и људима које сам упознао доље. Тражио сам минималну донацију, долар, два, или ако то не можете одвојити, да барем share-ate [поделите на мрежи, прим. ред.]. Тражио сам помоћ добрих људи, људи који ме прате, људи са којима сам на неки начин заједно пропутовао овом земљом. Одзив је невероватан", истакао је Кристијан.

Водич Ноор и возач Сакхи били су задужени за безбедност светског путника из Хрватске, који је прошле године решио да упозна ову "опасну, необичну и једну од најнепосећенијих држава на целом свету".

Сада је он тај који страхује за њихову, али и безбедност њихових породица.

Сакхи има троје деце, коју је Кристијан упознао док је боравио у њиховом дому. Ноор има двоје, од којих је једно четворомесечна беба. Због тога не смеју да се упуштају у још ризичније ситуације од ове у којој се налазе, па је и одлазак из земље додатно отежан.

Тренутно се крију у "сигурној кући" и покушавају да набаве визу за прелазак у другу државу.

"Надамо се да смо сигурни, реци им да смо сигурни. Тако је лепо то што је свет диван, што је живот диван - због хуманости и подршке, свега. Да немам људе као што си ти у свом животу вероватно бих сада био мртав. Већ три дана сам закључан у кући, не излазим, не радим ништа, само једем и спавам и то је то. Хвала ти, брате, увек ћу памтити прелепе тренутке које си нам приредио у овим суровим, грозним и лудим данима", истакао је Ноор у гласовној поруци, осетно дирнут оним што Кристијан и људи који су подржали ову акцију чине за његову породицу.

Иако су прикупљена средства премашила сва очекивања, кампања се наставља у нади да ће им тај новац олакшати живот у избеглиштву.

Иличић поручује да је акција транспарентна, те да ће информације о преносу новца на Нооров рачун бити јавно објављене. Новац ће, како каже, изделити неколико породица, међу којима и породица возача Сакхија којег је Иличић у својим објавама из Авганистана описао као стрпљивог, мирног и драгог човека са тешким теретом на леђима.

Током ранијих сукоба, када су талибани напали његов град Мазари Шариф, Сакхи је морао да оде у рат и бори се против њих. Убио је, каже, стотину. У том истом рату на рукама му је умро брат, којег је разнела граната.

Иако су талибани сада поручили да је рат у Авганистану завршен и да никоме неће нанети зло, народ страхује од понављања историје – одмазде, јавна погубљења, одсецање удова, обесправљивање жена, одвођење девојчица и удовица у сексуално ропство...

"Живот који сада стиже у Афганистан је хорор. Талибани неће донијети ништа добро. Према информацијама с терена, већ сада иду од врата до врата и одводе дјевојчице као будуће жене својим ратницима. То су радили и прије. Жена није имала никаква права, није могла радити, дјевојчице нису могле ићи у школу. Афганистан су вратили у камено доба. Ово што пишем су извјештаји са терена и у разговорима са локалним људима које сам упознао док сам путовао Афганистаном, а не медијски натписи", каже Кристијан.

Наглашава да је захвалан свим драгим и добрим људима, јер су се одлучили да помогну особама које ни не познају.

"...Враћате ми вјеру у људе у овим тешким данима. И увијек ми буде жао што је доброта тако тиха, а што је злоба толико гласна", истакао је Иличић у објави на Инстаграму.

Да доброта јесте тиха али снажна види се и по овој кампањи – суму од 50.000 долара прикупило је нешто више од 3.000 људи.

Велики број њих изабрао је да новац донира анонимно, а за боље сутра ових породица издвојили су и неколико десетина, па чак и стотине долара.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару