Читај ми!

СЗО: Свака трећа жена у свету је доживела физичко или сексуално насиље

Насиље над женама је, током последње деценије, било "ендемско у свакој земљи и култури", показују подаци истраживања које је објавила Светска здравствена организација (СЗО). Физичко или сексуално насиље је, према истраживању, доживела свака трећа жена у свету.

Према последњим подацима које је објавила СЗО са својим партнерима, насиље над женама остаје "поражавајуће раширено и почиње у упозоравајуће раном добу".

Око 736 милиона жена, односно трећина жена у свету, било је изложено физичком или сексуалном насиљу током живота.

"Насиље над женама повређује милионе жена и њихове породице и погоршано је због пандемије. Али, за разлику од ковида 19, насиље над женама се не може зауставити вакцином", рекао је директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

Према подацима истраживања, насиље почиње рано. Четвртина жена старих између 15 и 24 године су доживеле насиље од својих партнера до своје 20. године, објављено је на сајту Уједињених нација.

"Веома је узнемиравајуће да ово прожимајуће насиље мушкараца над женама, не само да остаје непромењено, већ се погоршава за младе жене од 15. до 24. године, које могу бити и младе мајке", навела је Пумзиле Млабо-Нгцука, задужена за права жена у Уједињеним нацијама.

Насиље над женама најчешће чине партнери 

Насиље партнера је најчешће и доживео га је 641 милион жена широм света, а шест процената жена је пријавило да их је сексуално напаствовао неко ко није њихов супруг или партнер.

Имајући у виду високе нивое стигматизације и непријављивања сексуалног насиља, вероватно је да је прави број знатно већи.

"С тим се можемо изборити само дубоким и непрекидним трудом влада, заједница и појединаца – да променимо штетне ставове, унапредимо приступ могућностима и услугама женама и девојчицама и негујемо здраве везе са међусобним поштовањем", рекао је Тедрос.

Према подацима од 2000. до 2018. године, извештај показује да је забележен пораст у насиљу над женама и пре почетка пандемије, када су људи морали да остају код куће.

Из СЗО су упозорили да је пандемија додатно повећала изложеност насиљу код жена због тога што су мере, попут закључавања и забране кретања, онемогућиле приступ важним сервисима за подршку.

"Знамо да су многоструки утицаји ковида 19 покренули пандемију насиља из сенке сваке врсте над женама и девојчицама", навела је Млабо-Нгцука.

Највише насиља у сиромашним земљама 

Највише је насиља забележено у најсиромашнијим земљама света, где је насиље пријавило 37 одсто жена.

Када је реч о регионима, насиље над женама је највише забележено у Океанији, Јужној Азији и Подсахарској Африци, где се проценат жена које су доживеле насиље креће од 33 до 51 одсто.

Најнижа стопа насиља је у Европи, где се тај проценат креће од 16 до 23 одсто, а следе Централна Азија, Источна Азија и Југоисточна Азија.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару