Црвени аларм због миграната, грчке бриге постају и европске

Европа је у највећој приправности због могућег новог мигрантског таласа. Челници Европске уније посетили су копнену границу Грчке и Турске и пружили пуну подршку грчким властима у решавању кризе с мигрантима. У помоћ шаљу додатне снаге Фронтекса и 700 милиона евра.

Не смирује се напетост на грчко-турској граници где је, према проценама Уједињених нација, тренутно око 13.000 миграната.

Прошле ноћи, грчка војска и полиција спречиле су око хиљаду људи да се пробију кроз мочварно подручје Еврос на јужном крају границе. Како то изгледа на терену, из прве руке уверили су се председници Европског савета, Комисије и Парламента.

"Ево шта смо добили са друге стране – камење, флаше, гранате, жице. Можете видети шта су урадили нашим возилима", рекао је грчки официр европским лидерима.

Европа не жели репризу 2015. године. Спремна је да финансијски и безбедносно помогне Грчкој, како би се спречио нови талас миграната.

Фронтекс спреман да помогне Грчкој  

"Грчке границе су и европске границе. То што радите важно је за Грчку и кључно за будућност Европске уније. Важно је деловати уз поштовање људског достојанства и међународног права. Верујемо вашој влади", каже Шарл Мишел, председник Европског савета.

"Грчке бриге су и наше бриге. Саосећам и са мигрантима који су лажним обећањима гурнути у очај. Фронтекс је спреман да помогне Грчкој и распореди још 100 граничара, уз садашњих 530", рекла је Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

"Желим да одам признање премијеру Мицотакису што је променио политику Грчке када је реч о заштити граница и што није дозволио илегалне миграције на својој територији, јер као што је Урсула рекла, Грчка је сада штит Европе", рекао је Андреј Пленковић, премијер Хрватске.

Од Анкаре траже да поштује споразум о мигрантима из 2016. године.

"Турска омогућава десетинама хиљада миграната илегални улазак у Грчку. То је покушај да промовише своје геостратешке планове и скрене пажњу са грозне ситуације у Сирији", каже  Кирјакос Мицотакис, премијер Грчке.

Турска криви Европу 

Турска пак криви Европу за непоштовање договора јер је, кажу, уплатила само пола од планираних 4,7 милијарди евра за решавање мигрантске кризе.

"Завршио се период једностраног жртвовања Турске. Откад смо отворили границе, број избеглица које крећу ка Европи достигао је стотине хиљада. Ускоро ће тај број бити у милионима", каже Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске.

Судбина миграната умногоме зависи од решења сукоба у сиријској провинцији Идлиб, у чему кључну улогу имају Русија и Турска.

"Разумемо тешкоће са којима се суочава Европска унија и покушаћемо да јој помогнемо да реши проблем с мигрантима, али не можемо да прекинемо борбу против тероризма, као што то траже неки европски политичари", каже Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије.

Идеју турског председника да се на северу Сирије створи безбедна зона, у којој би биле смештене стотине хиљада сиријских избеглица, подржала је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Каже, међутим, да Москва не жели о томе да разговара са Берлином и Паризом, већ само са Турском. Шта је договорено знаће се у четвртак, након састанка председника Путина и Ердогана у Москви.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару