Амбасадорима западних земаља Москва уручила протестне ноте

Руско министарство спољних послова саопштило је да је на разговор позвало амбасадоре западних земаља које су преузеле "непријатељске кораке" у вези са "случајем Скрипаљ", да би им се уручиле протестне ноте.

Амбасадори су позвани и да би их министарство обавестило о узвратним мерама, преноси Тас.

Ројтерс преноси да су амбасадори Немачке, Француске, Италије, Пољске, Холандије, Чешке и званичник украјинске амбасаде виђени како долазе у зграду руског министарства.

У министарству је био и немачки амбасадор Ридигер фон Фриц који је после напуштања зграде изјавио да Русија мора да одговори на питања у вези са тровањем бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља.

Додао је да је Берлин отворен за дијалог са Москвом. 

Руско министарство спољних послова је такође саопштило, а Ројтерс пренео, да је међу дипломатама и представник хрватске амбасаде.

И амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић одазвао се позиву и поновио став да Београд неће разматрати питање протеривања руских дипломата.

И Бугарска неће протерати руске дипломате, каже премијер Бојко Борисов.

Британији је данас дат рок од месец дана да сведе своје дипломатско особље у Москви на исти број колико има сада и руска дипломатска мисија у Британији, саопштило је руско министарство спољних послова.

Земље које су данас обавештене о протеривању њихових дипломата су: Аустралија, Албанија, Немачка, Данска, Ирска, Шпанија, Италија, Канада, Летонија, Литванија, Македонија, Молдавија, Холандија, Норвешка, Пољска, Румунија, Украјина, Финска, Француска, Хрватска, Чешка Република, Шведска и Естонија, преноси АП.

У саопштењу руског министарства спољних послова каже се и да Русија задржава право да размотри протеривање и дипломата из Белгије, Мађарске, Грузије и Црне Горе.

У саопштењу се на помиње НАТО који је протерао седам Руса.

Москва ће протерати двоје холандских дипломата као одговор на протеривање двоје руских дипломата их Холандије, рекла је холандска амбасадорка Рене Џонс-Бос новинарима.

Русија протерује и двоје италијанских дипломата који имају рок недељу дана да напусте земљу, саопштило је италијанско министарство спољних послова.

Агенције преносе да Москва протерује и четворо дипломата из Пољске и троје из Литваније.

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов изјавио је да се не сећа периода горих односа између Вашингтона и Москве, а након што су две земље узајамно протерале по 60 дипломата.

Антонов је у интервјуу за телевизију Ен-Би-Си њуз рекао да има утисак да је атмосфера у Вашингтону затрована.

"То је токсична атмосфера. На нама је да одлучимо да ли смо у хладном рату или не. Али не сећам се да су наши односи били у тако лошем стању", нагласио је Антонов.

Додао је да тренутно постоји велико неповерење између САД и Русије и да је данас Русији пребацује одговорност за све, "чак и за лоше време".

"Крајње је време да престанемо да окривљујемо једни друге. Крајње је време да започнемо стварни разговор о реалним проблемима", навео је руски амбасадор.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи