Северна Кореја озбиљно прети, Јужна Кореја увежбава бомбардовање

Експерти сматрају да најновије лансирање севернокорејске ракете, која је прелетела преко северног Јапана и пала у воде Тихог океана код острва Хокаидо, представља досад најпровокативнији потез Пјонгјанга.

У ранијим случајевима, када је Северна Кореја слала ракете преко Јапана, тврдили су да носе сателите, а овога пута је други случај.

Ракета, за коју се верује да је "хвасонг 12", осмишљена је да носи велики нуклеарни терет средњег распона, сматрају стручњаци.

"Ово је изузетно храбар и провокативан потез који је забрањен по међународном праву", рекао је за Би-Би-Си Џон Парк из школе Харвард Кенеди.

Резолуцијом Савета безбедности УН, Северној Кореји је забрањен развој нуклеарног и ракетног оружја.

Бивши амерички амбасадор у источној Азији Кристофер Р. Хил, који је био и амерички преговарач са Северном Корејом, најновији потез те земље назвао је најозбиљнијим лансирањем, а с њим се сложио и аналитичар Анкит Панда, пренео је Кликс.

Само неколико сати након што је Северна Кореја испалила ракету, Јужна Кореја је, по наређењу председника, одржала војну вежбу авионског бомбардовања.

Четири борбена авиона Ф-15К бацила су мултифункционалне бомбе МК-84 на полигон недалеко од границе две Кореје у Таебеку, навела је агенција Јонхап.

Пјонгјанг је испалио ракету у уторак рано ујутру по локалном времену, пренео је Ројтерс, који подсећа да је последњи пут 2009. године пројектил који је испалила Северна Кореја прелетао Јапан.

Јапанска телевизија НХК јавила је да се ракета распала на три дела и пала у воде код острва Хокаидо.

Према наводима јужнокорејске војске, ракета је испаљена из региона у близини Пјонгјанга око шест сати ујутру по локалном времену, летела је око 2.700 километара и достигла висину од 550 километара.

Систем за упозорење јапанске владе Ј-алерт саветовао је становницима те области да предузму мере предострожности, али је телевизија НХК јавила да нема знакова оштећења.

Абе је изјавио да ће учинити све што је у његовој моћи да заштити јапански народ.

"Пружићемо максималан напор да чврсто заштитимо животе људи", рекао је Абе новинарима у кратком обраћању при уласку у своју канцеларију на хитан састанак сазван због испаљивања ракете.

Пентагон је потврдио да је Северна Кореја испалила ракету која је прелетела Јапан, али и нагласио да она није представљала претњу по Северну Америку.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес осудио је најновији ракетни тест Северне Кореје и позвао Пјонгјанг да се придржава међународних обавеза и ради на поновном отварању путева комуникације. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи