Међусобне оптужбе Макрона и Ле Пенове током жестоке дебате

Кандидат за председника Француске, независни центриста Емануел Макрон оптужио је своју противкандидаткињу, представницу крајње деснице Марин ле Пен, да лаже и упозорио да би она одвела Француску у грађански рат и дала исламским екстремистима оно што желе тиме што би прекршила права муслиманских грађана. Макрон је кандидат елите, узвраћа Ле Пенова.

За два и по сата, на две телевизије, пред 14 камера и милионима Француза, двоје кандидата су оштро, највише времена провели критикујући политику противника. 

Марин ле Пен је, током последње дебате пред други круг председничких избора, оптужила Макрона да је благ према исламском екстремизму и да је кандидат елите.

"Морамо искоренити исламску идеологију", поручила је Ле Пенова.

Ле Пенова је обећала да ће укинути фундменталистичку федерацију, повезану са муслиманским братством, која је позната као Унија исламских организација у Француској тврдећи да она подржава Макрона, пренео је АП.

Предложила је низ мера како би се спречио евентуално нови терористички напад у Француској, укључујући протеривање свих странаца који имају полицијски досије и укидање француског држављанства особама које имају још једно држављанство, под суспензијом.

Макрона је оптужила да "чека напад" уместо да предузме проактивне мере.

Макрон (39) је рекао да је стратегија Ле Пенове да прича много лажи, а да ништа не предлаже.

Додао је да је 48-огодишња Ле Пенова "наследник система који се процветао подстакнут вишедеценијским бесом француског народа", пренео је АФП.

"Пре свега, ко манипулише страхом од почетка? То сте ви. Играње страхом наших суграђана, у вези с тероризом? То сте опет Ви. Висока свештеница страха – седи преко пута мене", рекао је Макрон.

Макрон је оптужио своју противкандидакињу да лаже и упозорио да би она одвела Француску у грађански рат и дала исламским екстремистима оно што желе тиме што би прекршила права муслиманских грађана. 

С друге стране, Ле Пенова је назвала Макрона "миљеником система" и рекла је да њен ривал представља "неконтролисану глобализацију".

"Политички избор за Французе је јасан: Господин Макрон је кандидат 'неконтролисане глобализације'. Друштва пуног несигурности, социјалне бруталности, рата свих против свих, економског пљачкања великих компанија, цепања Француске, посебно великих финансијских интереса и све то на челу са господином Оландом, одлазећим председником који је најбољи пример за све то", рекла је кандидаткиња крајње деснице.

Анкете показују да Макрон одржава сигурно вођство од 59 одсто гласова, али и да му је Ле Пенова, која ужива наклоност 41 одсто бирача, све више за петама, мада су раније дебате током предизборне кампање у Француској брзо утицале на промену мишљења јавног мњења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи