Читај ми!

Синдикалци "Фијата" на састанку са премијерком Брнабић

Премијерка Ана Брнабић састала се у Влади Србије са представницима синдиката "Фијата".

Састанак у згради Владе почео је нешто после 13 часова, а присуствују и министарка за рад Дарија Кисић, министарка привреде Анђелка Атансковић, представници Министарства финансија и градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Самостални синдикат ФАС саопштио је раније да је протест радника "Фијата", који је био заказан за 26. мај, одложен због позива градоначелника тог града да заједно са њим у понедељак прдставници синдиката иду на преговоре код председнице владе о будућности радника "Фијата".

Из Самосталног синдиката ФАС-а позвали су менаџмент компаније "Стелантис" да до понедељка, 30. маја, не предузима никакве радње у циљу промене статуса радника.

Планирано је да на преговорима учествују и два друга синдиката која делују у компанији, као и заинтересована група радника.

"Тражимо да се држава не понаша као медијатор, већ као сувласник у компанији, у коју улаже свој новац и да сходно томе заштити раднике, односно своје грађане", навели су из синдиката.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да ће држава за део радника "Фијата" у Крагујевцу које буде отпустио "Стелантис" или сами напусте посао јер су незадовољни понуђеним условима, обезбедити посао у новој немачкој компанији у том граду.

На питање новинара шта ће бити са радницима "Фијата" у Крагујевцу, Вучић је рекао да треба имати у виду да не живимо у ери социјалистичког самоуправљања и да држава више не управља "Фијатом" у Крагујевцу, као ни "Фијат", већ конзорцијум "Стелантис", у коме је и "Фијат" један део.

Вучић је истакао да "Стелантис" доноси пословне одлуке и да је добро што желе да праве електрични аутомобил у Крагујевцу, због чега ће и Крагујевац имати више новца и радници значајно веће плате.

"Ми ћемо гледати да свим радницима који буду тиме незадовољни или ако они (Стелантис) хоће 200, 300 или 400 људи да отпусти, да тим људима обезбедимо додатни посао пошто доводимо једну нову немачку компанију у Крагујевац", истакао је Вучић.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије