Читај ми!

Почела прослава јубилеја Српске патријаршије у Сремским Карловцима

Прослава великог црквено-историјског јубилеја, стогодишњице проглашења Српске патријаршије почела, у Сремским Карловцима. Патријарх српски Порфирије изјавио је да Сремски Карловци и својом материјалном и духовном културом сведоче о чињеници да је српска црква прожета народом и да народ јесте црква.

Патријарх српски Порфирије и сви архијереји, најпре, су били на вечерњој литургији у Саборном храму Светог оца Николаја.

Патријарх је, затим, отворио изложбу "Стогодишњица од проглашења Српске Патријаршије" у присуству градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, председника Покрајинске владе Игора Мировића, епископа сремског господина Василија и бројних архијереја Српске правословне цркве и других званица.

Музеј града Новог Сада изложбу је припремио у сарадњи са Музејом СПЦ, Архивом СПЦ, Историјским архивом града Новог Сада, Епархијом сремском и Епархијом бачком, а дело је ауторског тима који је предводила историчарка-музејска саветница др Гордана Петковић.

У оквиру изложбе представљен је процес уједињења Српске православне цркве ,након Првог светског рата као и проглашење Српске Патријаршије, које се догодило у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, 12. септембра 1920. године.

Патријарх српски Порфирије рекао је да Сремски Карловци и материјалном и духовном културом сведоче о чињеници да је српска црква прожета народом и да народ јесте црква.

"Где год нема вере православне и где не постоји црква као живот и динамична реалност, ту нема нашег народа, а ако га и има, он је без форме. Ми себе познајемо као православне и само у томе можемо препознати сазвежђе свих народа и само као такви можемо бити звезда тог сазвежђа", рекао је патријарх Порфирије.

Присутнима се обратио и епископ сремски Василије, који је навео да будемо захвални "што нам је подарено да будемо учесници у важном историјском ходу".

"Наши преци су у овој кући доносили кључне одлуке за добробит српског народа. Поука народу и човечанству је да треба да се сабирамо и уједињујемо, а не да се стално говори о сеобама и деобама", рекао је епископ сремски Василије.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је ово важан датум за СПЦ, за српски народ и државу.

"Када је било тешко и када је пала српска царевина, када су нас окупирали и са југа и са севера и неканонски укинули Пећку патријаршију, и у тим временима покрајински делови свете Српске православне цркве су били уз свој народ и надоместили су недостатак државе", рекао је Вучевић.

Игор Мировић, председник Покрајинске владе, истакао да је српска црква и у најтежим временима била чувар духовног и националног бића и темељ идентитета српског народа.

Прослава се настaвља и сутра у Сремским Карловцима.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару