Читај ми!

Затрпава се пожар у Винчи, колико је опасан дим са депоније објашњава професор Хемијског факултета

Пожар који је поново у суботу избио на депонији у Винчи је под контролом, тврде надлежни. Дима и даље има, а апликације не показују да је ваздух претерано загађен. Од укупно 68 хектара, колико заузима депонија, гори рубни део од око пет хектара. Бранимир Јованчићевић, професор Хемијског факултета каже за РТС да је могао ветар да буде у таквом смеру да одува загађујуће супстанце од Београда, али да је целокупна количина или највећи део количине загађујућих супстанци дошао у протосферски део изнад Београда. Директор ЈКП "Градска чистоћа" Марко Попадић каже да је 2. августа приватни оператер преузео управљање депонијом и да се отпад више не одлаже на старој депонији.

Око 16 сати почео је да дува ветар који је дим почео да развејава ка ауто-путу и даље ка Авали. Од дима репортер РТС-а није ни могао да види депонију.

На ободу старе депоније је још неколико тињајућих жаришта. Њих догашује 15 ватрогасаца са шест ватрогасних возила. Ангажовано је и девет тешких грађевинских машина чији је задатак да насипају земљу на ватру.

Директор "Беочисте енергије" Владимир Миловановић каже за РТС да је тренутна ситуација много боља него у суботу увече. Напомиње да је пожар избио изненада и нагло и пред сам крај дана.

"Са свим ресурсима расположивим, под руководством ватрогасне бригаде, у недељу је током дана урађен највећи део посла. Угашен је пожар на пет хектара. Ово сада су остаци пожара који може да се прошири. Зато су ти ватрогасци даноноћно овде спремни да спрече евентуално проширење пожара на суседне површине. Ми настављамо са затрапавањем земљом, јер је суштина тога да се прекине доток кисеоника, а ми земље овде на депонији имамо у довољним количинама", казао је Миловановић.

Према његовим речима, примарни задатак је заштита радника.

"Сви људи који су ангажовани на гашењу пожара, сви су опремљени адекватном заштитом, Н-95 маскама, раде у ротацијама од по два сата, водимо рачуна о здрављу наших запослених", истакао је Миловановић.

У Скупштини Града одржана је седница Штаба за ванредне ситуације на којој је констатовано да су мерења квалитета ваздуха која су обављена синоћ од 20 до данас у 13 сати показала да се у ваздуху не налазе повећане концентрације суспендованих честица.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже да се наставља интензивно праћење квалитета ваздуха и стања на терену.

Стварање нус производа на високим температурама 

Бранимир Јованчићевић, професор Хемијског факултета каже за РТС да је могао ветар да буде у таквом смеру да одува загађујуће супстанце од Београда.

"Нажалост, јуче се десио тај најгори могући сценарио да је целокупна количина или највећи део количине загађујућих супстанци дошао у протосферски део изнад Београда и направио једну лошу ситуацију на врло високом нивоу", казао је Јоаванчићевић.

На овим температурама ће се, истиче, стварати и нус производи који могу да буду врло токсични и међу њима дуготрајне органске загађујуће супстанце које се данас сматрају најопаснијим загађењима ваздуха - диоксини и фурани.

"Јавност углавном барата са ове две класе органских једињења, али ту може да буде много других полутаната, а које су то ми у овом тренутку не знамо, јер у Србији не постоје, односно не примењују се поуздане технике и методе за анализу специфичних органиских полутаната. Ми имамо методе за одређивање концентрације класичних полутаната као што су оксиди и кисели оксиди азота, сумпора, угљеника, као што су ПМ честице, али немамо рутинске методе за анализу тих специфичних органских полутаната", навео је Јованчићевић.

"Једна од најгорих ситуација"

Директор ЈКП "Градска чистоћа" Марко Попадић каже да се депонија у Винчи користи од 1977. године, и то је једина градска регистрована депонија.

"Метан који се налази унутар депоније услед сагоревања разних материја ствара ситне пожаре када дође до слегања депоније, стварају се пожари. До сада смо имали, нажалост, доста оваквих ситуација. Ово је можда једна од најгорих ситуација, али 2. августа приватни оператер је преузео управљање депонијом. Не одлажемо више отпад на старој депонији, одлажемо на новој која је изграђена, а стара ће у наредном периоду бити затворена и овакве ствари ће ускоро бити прошлост", нагласио је Попадић.

На питање на шта тачно мисли када каже да је реч о једној од најгорих пожара, наводи да мисли на површину захваћену ватром.

"Верујем да ће екипе које су даноноћно на терену успети да га локализују", додаје Попадић.

Каже да је то једна од најнеуређенијих депонија у овом делу Европе.

"Отпадне воде су директно одлазиле у Дунав. Завршена је фабрика за прераду отпадних вода, оне ће се прерађивати. Било је и клизишта. Утростручена је за последњих десет година количина отпада. Морам и да напоменем да се у Србији користи пожар за јефтине политичке поене", казао је Попадић.

Наводи да је приватни партнер упоредо са изградњом нове депоније, изградио је и постројење за прераду отпада.

"То није довољно за количине које прави Град Београд. Ми смо у поступку проналаска локација и прибављања намени. Стварно су процедуре велике, за бару Реву коју смо затворили смо чекали две године да добијемо привремену грађевинску дозволу, ту су неке процведуре које морају да се испоштују", навео је Попадић.

четвртак, 15. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару