Фондација Тијана Јурић: Зашто Србија и даље нема регистар несталих особа

Сваког дана у Србији, у просеку, нестане троје људи. То су нечије мајке, сестре, очеви, деде, синови, ћерке... Разлози за нестанак су болест, суициди, убиства, отмице или трговина људима.

Упркос овим озбиљним подацима, полиција никада није изнела тачан број несталих људи у Србији нити је направила регистар несталих лица. Зато није довољно да се само данас, на Међународни дан несталих лица, говори о овоме, саопштила је Фондација "Тијана Јурић"

У саопштењу се напомиње да је Фондација "Тијана Јурић" активно приступила борби за оформљивање јавног регистра несталих лица јер, како се указује, само на тај начин можемо и друштво активно укључити у потрагу за несталима.

У регистру који постоји, наведено је само име 75 особа које су нестале у Србији, а процена је да годишње нестане између 1.500-2.000 људи.

Фондација указује да је направила споту коме позива институције и друштво да проблему несталих особа приступе систематично и са дозом озбиљности која до сада није била видљива.

Како се истиче у саопштењу, регистар би у будућности био од великог значаја јер би се читаво друштво могло активно укључити у потрагу, самим тим што би јавност имала сазнања да је нека особа нестала.

"Држава би тиме и институционално показала емпатију и разумевање ка породици нестале особе, а не као до сада, гурала под тепих овај проблем и пуштала породице да се сами носе са својим губитком", закључују из Фондације "Тијана Јурић".

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије