Двоје српских држављана одлучило да се са крузера врате у свом аранжману

Брачни пар из Србије, који се налази на крузеру "Дајмонд принцес" код Јокохаме, одлучио је да се у Србију врати комерцијалним летом у свом аранжману, изјавио је српски шеф дипломатије Ивица Дачић, а преноси Министарство спољних послова Србије, које је претходно најавило њихов повратак уз помоћ Владе Италије.

Министарствo спољних послова упознало је двоје српских држављана, путника на броду "Дајмонд принцес", са могућношћу евакуације специјалним летом организованим од стране Италије, као и условима и начину под којим би ова евакуација била организована.

И поред тога, српски држављани донели су одлуку да се у Републику Србију, након окончања карантина, врате комерцијалним летом у свом аранжману и уз помоћ компаније "Принцес крузес", навео је Дачић.

Ово двоје путника, додаје се, и даље чека резултате медицинских тестова.

"Компанија 'Принцес крузес' је 18. фебруара свим путницима на броду дистрибуирала информације о специјалним летовима организованим од појединих држава у циљу репатријације њихових грађана, међу којима је и Италија, која је понудила могућност евакуације наших држављана. Том приликом им је скренута пажња да ће само они путници за које је потврђено да нису заражени коронавирусом моћи да се искрцају, те да ће свако ко је негативно тестиран добити документ Службе за карантин Јокохаме, којим им се дозвољава искрцавање и који садржи резултат последњег теста", навео је Дачић.

Истовремено, додаје, свим путницима је наглашено да нема гаранција да овај документ буде прихваћен од стране комерцијалних авио-компанија.

"С тим у вези, сви путници који не буду искористили могућност евакуације неким од специјалних летова, компанија ће обезбедити смештај у посебном хотелу до трансфера на одабрани комерцијални лет", напоменуо је шеф српске дипломатије.

Рано јутрос почело је искрцавање првих 500 путника са крузера.

Када је реч о 12 држављана Србије, чланова посаде на крузеру, петоро је и даље у изолацији, а двоје њих који су раније тестирани на коронавирус добили су потврду да су негативни.

"Без обзира на то што међу њима нема заражених коронавирусом, и даље стоји одлука управе брода од 18. фебруара, да ће свим члановима посаде бити продужен карантин за додатних 14 дана, а пошто сви путници напусте брод", навео је Дачић.

Према последњим подацима Министарства здравља Јапана, од укупно 2.404 тестиране особе на броду, до сада су регистроване 542 позитивне, од чега су 254 асимптоматична случаја.

"Амбасада Србије у Токију ће наставити да прати ситуацију на броду 'Дајмонд принцес', те пружати сву потребну подршку српским држављанима (како путницима тако и члановима посаде), као и држављанину Црне Горе који је такође један од чланова посаде овог брода", изјавио је министар.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару