Дан сећања на страдање и прогон Срба

У земунском насељу Бусије одржана је државна манифестација посвећена обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе поводом 21. годишњице "Олује". Патријарх Иринеј служио парастос за страдале Србе. Премијер Александар Вучић поручио да је Србија довољно јака да брине о свом народу и да "Олуја" више неће бити. Председник РС Милорад Додик рекао да се српски народ опоравио јер је веровао у Србију и Републику Српску.

На почетку је одржан парастос за страдале Србе, испред Храма Светих Ћирила и Методија, који је служио патријарх српски Иринеј.

Манифестација је настављена уметничким програмом под називом "Наша је туга... велика".

Затим се обратила "девојка из колоне", избеглица др Јелена Шарић.

"Не бих волела да се ово догоди било ком народу, треба да живимо у миру, али да заборавимо нећемо", рекла је она и захвалила народу Србије на подршци и хуманости коју је пружио.

Након тога су се обратили председник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић.

Премијер Србије је Крајишницима поручио да "Олуја" више неће бити јер је Србија довољно јака да брине о свом народу и никоме више неће дозволити такав погром.

Додао је да кривица никако не припада Крајишницима, већ разним политикама, погрешним и лошим, које су дозволиле нешто што се "у вашем случају може назвати злочиначким коначним решењем".

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Срби имају оно што нико нема – две државе, Србију и Републику Српску, настале распадом СФРЈ.

Додик је позвао Хрватску на мир, али и поручио да им Срби не могу заборавити колоне ни оне петровачке, ни оне код Окучана.

Додик је поручио да се српски народ опоравио зато што је веровао у Србију, Републику Српску и српски народ у целини.

"Живела Србија, живела Република Српска, живео српски народ, живели Срби где год били. …Ми смо један народ и остаћемо један народ"”, поручио је Додик и додао да Хрвати никада неће моћи од Алојзија Степинца да направе позитивну личност.

Централној државној манифестацији присуствовали су чланови влада Србије и Републике Српске, чланови Народне скупштине Србије, Народне скупштине Републике Српске и других државних органа Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, СПЦ, дипломатског кора и грађани.

Бусије је насеље у београдској општини Земун, у коме већину становништва чине српске избеглице из БиХ и Хрватске после хрватске војне операције "Олуја".

Акција хрватске војске "Олуја" је трајала пет дана – од 4. до 9. августа 1995. и била је добро испланирана акција протеривања целокупног српског становништва.

"Срби и Хрвати треба да граде мир"

Патријарх СПЦ Иринеј поручио је да Срби и Хрвати уместо мржње треба да граде мир, љубав и толеранцију, али и да ћутање Европе на величање усташтва у Хрватској отвара питање да ли је оправдана наша жеља да постанемо члан ЕУ.

У Бусијама, након парастоса, патријарх је рекао да је тужно сећање на оне који су морали да напусте своје огњиште и потраже друго место за живот, али и на све оне који су настрадали од злочиначких руку.

"Сећамо се страдања нашег народа у познатој акцији 'Олуја', која је покренута од стране хрватске војске и полиције 1995. године. Акција прогона је обухватила простoр северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније. Простор Српске Крајине. Циљ прогона је био протерати Србе са својих вековних обиталишта и тиме Хрватску очистити од Срба и православља", казао је Иринеј.

То је био план усташке Хрватске и врха тадашње Римокатоличке цркве, додао је патријарх.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару