Манифестација "Бесмртни пук" поводом Дана победе

Манифестација "Бесмртни пук" у знак сећања и почасти свима који су погинули у борби против фашизма у Другом светском рату, први пут је одржана данас у Београду, поводом Дана победе над фашизмом.

Учесници манифестације носили су фотографије рођака који су учествовали у тој борби, и око 12 часова кренули су у шетњу од Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату до Трга Николе Пашића, а потом до зграде Руског дома, где је шетња завршена.

Грађани, међу којима су били и српски и руски ветерани, носили су и руске и српске заставе, а неки од њих мајице са ликом руског председника Владимир Путина.

Поворка у којој су били и припадници српског мото клуба "Ноћни вукови" кретала се уз звуке руских песма.

Амбасадор Русије Александар Чепурин захвалио је свима који су учествовали у акцији истаквши "да без сећања на нашу славну историју никада нећемо имати бољу будућност".

"Акција има антифашистички и патриотски карактер како би свако од нас, али и сви заједно на Дан победе против фашизма могли да се сетимо наших славних предака и рођака", рекао је Чепурин обраћајући се окупљенима испред зграде Руског дома.

Он је истакао и да манифестација нема политички карактер изразивши задовољство што су међу окупљенима и српски политичари (Александар Вулин, Бошко Обрадовић, Братислав Гашић) као и "пријатељи из бивших совјетских република из Белорусије, Азербејџана и Казахстана".

Чепурин је навео и да је манифестација "Бесмртни пук" почела 2012. у Томску у Сибиру, са свега неколико стотина учесника, а да је прошле године Црвеним тргом у Москви прошетало 100.000 људи међу којима је био и руски председник Владимир Путин.

"Ове године Бесмртни пук пролази у више земаља и градова, и Москвом, и Београдом, и Вашингтоном и Паризом", рекао је он истаквши да то представља "велико сећање на погинуле за слободу и отаџбину".

Саобраћај је био отежан у улицама којима су пролазили учесници манифестације, али су испред колоне били припадници српске саобраћајне полиције како би се акција одвијала без већих проблема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије