Читај ми!

Трилатерални састанак председника Француске, Немачке и Србије сутра у Прагу

Емануел Макрон, Олаф Шолц и Александар Вучић разговараће сутра у Прагу о Косову и Метохији, европским интеграцијама и о стратешком позиционирању Србије према рату у Украјини и санкцијама Русији, сазнаје РТС.

У Прагу ће у четвртак, где се одражава први самит Европске полтичке заједнице, бити одржан и трилатерални састанак председника Француске, Немачке и Србије.

Како РТС сазнаје, председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и председник Србије Александар Вучић разговараће о Косову и Метохији, европским интеграцијама и о стратешком позиционирању Србије према рату у Украјини и санкцијама Русији.

Председник Вучић ће 6. октобра учествовати на Самиту у Прагу на којем ће се разговарати о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице као платформе за дијалог постојећих чланица Европске уније и оних држава које томе теже, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

Током Самита, председник Вучић учествоваће и на Округлом столу о енергетици, економији и климатским питањима.

Планиран је и низ сусрета председника Србије са званичницима међу којима су председник Републике Француске Емануел Макрон, канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц, председник Чешке Републике Милош Земан, председник Владе Краљевине Шпаније Педро Санчез, као и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. 

Једна од главних тема првог самита Европске политичке заједнице у Прагу биће усклађивање са политиком санкција према Русији, а од Србије ће се очекивати објашњење зашто није усклађена са заједничком позицијом ЕУ, изјавио је европски званичник упућен у припреме састанка. 

Дипломатски извори у Бриселу оцењују и да самит у Прагу није састанак ЕУ и "остатка Европе", већ окупљање различитих партнерских земаља, укључујући и оне које немају, или не желе перспективу чланства у ЕУ. 

"Зато ће се о евентуалним последицама неусклађености Србије за њен даљи европски пут одлучивати у другом формату, који окупља само 27 чланица ЕУ", наводе у Бриселу.

У престоници Чешке, која тренутно председава Европској унији, окупиће се 44 земље. За столом ће бити 27 земаља чланица ЕУ и 17 других држава, међу којима Уједињено Краљевство, Украјина, Турска, Јерменија, Азербејџан, Норвешка, Швајцарска и све земље Западног Балкана.

петак, 19. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару