Читај ми!

Лидери иницијативе "Отворени Балкан": Тражићемо заједно помоћ од ЕУ за куповину струје

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је иницијатива "Отворени Балкан" донела наду у овај простор који је увек био преоптерећен трвењима и сукобима, а да је сада дошло време да сарађујемо. Указао је да ћемо заједно као Западни Балкан тражити помоћ ЕУ за куповину недостајуће количине електричне енергије. Хајде да отварамо Балкан, да гледамо испред себе, да зближавамо људе и да им омогућимо да се боље разумеју, нагласио је албански премијер Еди Рама. Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски истакао је да су наше државе и владе солидарне и спремне да се заједно позабаве кризом и тешком зимом која нам предстоји.

Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски, председавали су Самиту у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Након тога, министри три земље потписали су низ споразума.

Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија, министри спољних послова Мађарске и Турске Петер Сијарто и Мевлут Чавушоглу.

Последњи Самит лидера "Отвореног Балкана" одржан је у јуну на Охриду, када је потписан низ билатералних споразума.

Самиту је претходило отварање првог међународног сајма вина "Винска визија Отвореног Балкана", под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Сајам вина је окупио најбоље произвођаче вина у региону и промовише Балкан као све траженију винску и туристичку дестинацију.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи