Читај ми!

Који споразуми су потписани на самиту иницијативе "Отворени Балкан" у Београду

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, министар пољопривреде Северне Македоније Љупчо Николовски и министарка пољопривреде Албаније Фрида Крифка потписали су на Самиту "Отвореног Балкана" у Београду Споразум о механизмима прехрамбене сигурности на Западном Балкану. Министри иницијативе потписали су и Меморандум о сарадњи Србије и Албаније у енергетици, Меморандум о разумевању о сарадњи у области филма и аудио-визуелних делатности на Западном Балкану, као и Оперативни план у области цивилне заштите између Србије, Албаније и Северне Македоније.

Споразум је, како је наведено, потписан у Палати "Србија" како би се спречио недостатак основних пољопривредно-прехрамбених производа на тржиштима учесника иницијативе "Отворени Балкан".

Споразум су потписали у присуству лидера земаља чланица Иницијативе Отворени Балкан (ОБ), председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније и Албаније Димитра Ковачевског и Едија Раме, као и премијера Црне Горе Дритана Абазовића и председавајућег Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Споразумом је поново потврђена солидарност као дефинишући принцип иницијативе "Отворени Балкан", а позвани су и представници осталих земаља Западног Балкана да се придруже том споразуму.

Сврха споразума је да чланице иницијативе "Отворени Балкан" једне другима помогну у случају прекида ланаца снабдевања услед последица глобалне кризе, када се нека од земаља суочава са недостатком у снабдевању домаћег тржишта основним пољопривредно-прехрамбеним производима.

Чланице иницијативе су поново потврдиле неопходност сарадње у спречавању и ублажавању могућих несташица основних пољопривредно-прехрамбених производа насталих из могуће кризне ситуације у региону или оне која утиче на глобално тржиште и одражава се на регион, наводи се у споразуму.

Додаје се да су три земље сагласне да међу чланицама иницијативе "Отворени Балкан" неће бити забрана промета основним пољопривредно-прехрамбеним производима и да ће оне када споразум ступи на снагу укинути сва квантитативна ограничења и мере са истим дејством на увоз основних пољопривредно-прехрамбених производа чија су имена наведена у посебном анексу и који су пореклом из земаља чланица "Отвореног Балкана".

Који су производи на листи 

На листи основних пољопривредно-прехрамбених производа из анекса налазе се: кукуруз, пшеница и спелта пшенично и спелтино брашно, производи од млека, бели шећер у чврстом облику, сунцокретово уље, уље семена сунцокрета, тестенина и то кувана, некувана или пуњена, житарице, гриз и премаз за пелете, воће, свеже и замрзнуто, поврће, свеже и замрзнуто те производи од меса.

Три земље су се сагласиле и да неће бити поновног извоза (реекспорта) у треће земље основних пољопривредно-прехрамбених производа којима се тргује, наведених у анексу и ако су пореклом из једне од земаља чланица.

Да би надгледале примену споразума, земље ће успоставити заједничку радну групу како би предложиле побољшања и откриле и спречиле могућу злоупотребу, а она ће бити формирана у року од месец дана од дана ступања на снагу споразума.

У радној групи биће представници званичних институција земаља чланица "Отвореног Балкана" за пољопривреду, трговину и царину и представници привредних комора.

Земље су се такође сагласиле да ће њихови надлежни органи заједно радити на мапирању својих складишних капацитета за основне пољопривредно-прехрамбене производе, што би требало да се уради у року од 90 дана од дана ступања на снагу споразума а три земље ће разменити спискове мапираних капацитета за складиштење житарица.

Споразум на снази пет година 

Наводи се да ће радити на изради заједничког плана политике за унапређење капацитета за складиштење основних пољопривредно-прехрамбених производа у оквиру иницијативе у року од 90 дана од дана ступања на снагу тог споразума.

Такође и да се земље обавезују да ће радити на додатном унапређењу у међусобној трговини како би додатно обезбедиле основне пољопривредно-прехрамбене производе током кризних ситуација те да ће њихови надлежни органи заједно радити на изради ИОБ плана пута/ акционог плана за прехрамбену сигурност 2030.

Тај документ ће се бавити питањима безбедности хране на Западном Балкану, а посебно у иницијативи "Отворени Балкан", као што је идентификација ризика и изазова за прехрамбену сигурност, фокусирајући се на иницијативе за решавање ефеката климатских промена, дигитализација и иновације у прехрамбеној индустрији и одрживост у производњи хране широм региона и пољопривредно-прехрамбеног ланца вредности.

Прецизирано је да споразум остаје на снази пет година, након чега се аутоматски продужава за наредне једногодишње периоде.

Потписан Меморандум о сарадњи Србије и Албаније у енергетици

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић и министарка инфраструктуре и енергетике Албаније Белинда Балуку потписале су на Самиту "Отвореног Балкана" Меморандум о разумевању између два министарства, који предвиђа међусобну подршку код улагања у нове капацитете и посебно када је реч о изградњи ЛНГ терминала (за течни природни гас) у Албанији.

Меморандум је потписан у Палати "Србија" у присуству лидера земаља "Отвореног Балкана" и региона Западног Балкана.

Документ предвиђа и развој електроенергетских капацитета који користе обновљиве изворе енергије и повезивање у овим областима, као и размену научних и технолошких истраживања у области зелених извора енергије, те унапређење пословних и привредних веза у области енергетике, укључујући коришћење транспортних, преносних и складишних капацитета.

Такође, предвиђена је и сарадња у области геологије и рударства, с посебним акцентом на чистије технологије и одрживи развој.

Београд и Скопље потписали Програм сарадње у култури до 2025.

Потписан је и Програм сарадње између српског и македонског министарства културе за период до 2025. године, који ће између осталог допринету развијању и подстицању културне сарадње између две државе.

Програм су потписале министарка културе и информисања Маја Гојковић и министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска-Стојчевска.

У циљу стварања бољих услова за даље јачање културне сарадње, у окрвиру Програма Србија и Северна Македонија ће подстицати и подржавати успостављање директних контаката и редовну размену програма и пројеката између националних установа и других организација у области извођачке уметности, филмске уметности, културног наслеђа и дигитализације, визуелне, музејске и галеријске делатности, библиотека и библиотечко-информационе делатности, архива и архивске делатности, издаваштва и превођења.

Један од резултата Програма биће промовисање сарадње националних позоришта и националних ансамбала народних песама и игара, кроз заједничке активности, размену искустава.

Сарадња ће се, како наводе у Министарству културе, продубити и на пољу позоришта, опере, балета, народних песама и игара, кроз пружање подршке у успостављању директних контаката између установа својих земаља, ради учешћа представника и трупа на гостовањима и фестивалима, како регионалног, тако и међународног карактера.

Две земље ће подстицати сарадњу и у циљу даљег ширења индустрије филма, телевизије, видео продукције и дистрибуције, и пораста економске и културне размене.

Програм предвиђа и сарадњу на пољу нематеријалног културног наслеђа, пружањем подршке традиционалним културним активностима, фестивалима и сајмовима у оквиру размене традиционалне музике, заната и других елемената нематеријалног културног наслеђа две земље.

Предвиђена је и подршка у сарадњи између музеја и галерија посебно у домену размене и организовања изложби, ради представљања колекција и експоната двеју земаља, као и између библиотека, кроз размену књига, стручне литературе, публикација и свих облика библиотечко-информационе грађе, размену стручног и научног искуства и размену стручњака, као и сарадњу између архива, нарочито кроз омогућавање доступности и размене архивске грађе.

Како се наводи у саопштењу Министарства културе, на основу Прогама у области заштите културних добара и дигитализације, допирнети промовисању сарадње између установа надлежних за заштиту и очување покретног и непокретног културног наслеђа, подстичући размену стручњака и искустава у овим областима, пре свега на пољу очувања, заштите, рестаурације и популаризације културног наслеђа. 

Сарадња у области филма и аудио-визуелних уметности 

У Палати "Србија" потписан је и Меморандум о разумевању о сарадњи у области филма и аудиовизуелних делатности на Западном Балкану.

Документ су потписале министарка културе Србије Маја Гојковић, министарка културе Албаније Елва Маргарити и министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска Стојчевска.

Меморандум је наставак претходно потписаног Меморандума из области културе из јула 2021, којим предвиђа оснивање заједничког копродукционог фонда "Отвореног Балкана" за филмске професионалце. 

Потписан Оперативни план у области цивилне заштите 

Затим је потписан Оперативни план у области цивилне заштите између Србије, Албаније и Северне Македоније.

Потпис су ставили помоћник министра МУП-а Србије и начелник Сектора за ванредне ситуација Лука Чашић, заменик директора Дирекције за заштиту и спашавање Северне Македоније Зулфикар Зејнуалаи и генерални директор Националне агенције за цивилну заштиту Миинистарства одбране Албаније Хаки Чако.

Оперативни план је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи