Читај ми!

Вучић о Стефановићу, Палми, Телекому, међустраначком дијалогу...

Председник Србије Александар Вучић је поводом најаве да ће министар одбране Небојша Стефановић бити саслушан у истрази у оквиру предмета против бившег заменика начелника СБПОК Горана Папића, рекао и да је он сам више пута био саслушаван, па није страшно што ће бити и Стефановић.

"Сваки пут када сте поменути у предмету, у реду је да вас саслуша и полиција и тужилаштво, и ја ту не видим бог зна какав проблем, за мене је важније како ће Стефановић да обавља посао као министар одбране", рекао је Вучић новинарима у Смедеревској Паланци гед је отворена фабрика "Кјунгшин кејбл".

На питање да прокоментарише то што још није отворена истрага о 1.572 прислушкивана разговора које је помињао, Вучић је одговорио да је прислушкиваних разговора било "више од 1.800".

"Не желим тиме да се бавим, то је посао за надлежне државне органе, и не желим да утичем на истрагу", рекао је Вучић.

Упитан да ли градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма својим јавним наступима омета истрагу и утиче на сведоке, одговорио је питање шта јавним наступима раде Мариника Тепић и Драган Ђилас.

"Шта тиме радите, да сте човеку пресудили и пре подигнуте оптужнице - ако имате ви право, има и он", рекао је Вучић и поновио да све треба препустити надлежним органима.

"Позивам институције да не слушају ни Тепић, ни Марковића ни вас ни мене - нека раде у складу са законом, али ако сте покренули хајку против некога, он има право да се брани и да каже шта има", поручио је Вучић.

На питање да ли сматра да је својим изјавама утицао на одлуку Комисије за заштиту конкуренције да одобри сарадњу државне компаније "Телеком" и "Теленора" одговорио је "да не зна ни да ли је било каква одлука донета, али да зна да је "власник Н1, Јунајтед групе, СББ и још мало па живота у Србији дуго преговарао са Теленором и имао 'већи колач', али није успео да направи договор, него је то успео Телеком".

"Подржавам слободну конкуренцију, али нећу подржавати уништење некога у чијој компанији држава има било какав удео - али то говорим лично, немам појма о одлуци, већ само говорим о лицемерју вашег власника", рекао је одговарајући на питање новинара Н1.

Коментарисао је и јуче завршене преговоре са ММФ и начин задуживања Србије, рекавши да се "углавном задужујемо по принципу 'рол овер' и водимо рачуна да не пређемо стопу задужености од 60 одсто".

"Када погледате раст јавног дуга Швајцарске, Италије, Шпаније, у тим земљама удео јавног дуга у БДП иде и преко 100 одсто, а Србија је испод 60 одсто, па је и ММФ задовољан", рекао је Вучић.

Додао је да је једина примедба јуче окончане Мисије ММФ то што "толико пара трошимо на војску".

"Наша је обавеза да до краја године држимо стопу јавног дуга на нивоу до 60 БДП, и да нам раст иде на шест одсто - и то ће значити не мало повећање плата и пензија", рекао је Вучић.

"Верујем у добру намеру страних посредника"

Одговарајући на питања о међустаначком дијалогу, председник Србије рекао је да верује у добру намеру страних посредника, али да ће се тек видети у ком правцу ће се он развијати и додао да он као председник неће моћи да буде тамо где су странци.

Изразио је очекивање да ће учесници дијалога на рационалан, објективан и прагматичан начин да кажу шта треба да се учини како би се омогућили услови онима који, како каже, стварно желе да учествују на изборима и који размишљају о будућности Србије.

"Има оних који мисле да ће неко други да их доведе на власт под притисцима огромног новца којим располажу, под притисцима огромног броја медија који су у њиховом власништву и да ће неко да се уплаши халабуке коју подижу. Неће", поручио је Вучић.

Међустраначки дијалог водиће се на два колосека, један уз посредовање европарламентараца, а други без, а на питање како види то што неке странке сматрају да је понижавајуће за Србију да странци посредују, док неки имају другачије мишљење, Вучић је објаснио да он као председник неће моћи да буде тамо где су странци.

"Позвали су ме као председника на први састанак тамо где нису странци посредници. Не могу да кажем стопостотно да сам прихватио, али не видим разлог да не дођем", рекао је Вучић новинарима у Смедеревској Паланци након отварања корејске фабрике "Кјунгшин кејбл".

На другом састанку који ће водити странци, каже да ће бити представљена његова странка, али да он као председник томе неће присуствовати.

Напомиње да ће можда имати неке одвојене састанке са посредницима, али да нема смисла да као председник учествује у нечему где неко други ван земље води главну реч и да то не може да ради својој земљи.

понедељак, 05. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару