Читај ми!

Каква је симболика вечне ватре, Селаковић: Са Лавровом о свим додирним тачкама сарадње

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је за РТС да ће од данас вечни пламен пламтети и на Гробљу ослободилаца Београда, али то није једини разлог и повод посете Србији руског министра Сергеја Лаврова. Биће разговора о енергетици, железници, војнотехничкој сарадњи и свему ономе што су додирне тачке, истакао је Селаковић.

У посету Србији долази министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Московски вечни пламен први пут стиже у Србију. 

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је прво симболика чина у томе што шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, доајен у међународној дипломатији, доноси тај вечни пламен.

Према његовим речима, вечни пламен који са Гроба незнаног јунака у Москви долази на Гробље ослободилаца које је симбол братства по оружју и заједничке борбе српских и руских војника у Другом светском рату, у заједничкој борби против заједничког непријатеља – а то су фашизам и нацизам, који су и победили.

"Од данас ће вечни палмен пренет са Гроба незнаног јунака горети и пламтети и на Гробљу ослободилаца Београда, то није једини разлог и повод посете министра Лаврова, за нас су ти односи веома важни", рекао је Селаковић.

"Сви ови догађаји као и сусрети са председником Републике, Скупштине, министром спољних послова, а то су и вечни пламен и посета Храму Светог Саве, који је модерни симбол сарадње братства и пријатељства руског и српског народа", рекао је Селаковић.

Пружали су нам подршку да се читав посао око Храма заврши до краја. Лавров ће прочитати писмо председника Путина и запалити свећу на гробу патријарха Иринеја за чијег је времена Храм добио своју круну.

"Имао сам част да будем у тиму председника Вучића који је учествовао у свему што је договарано – да будем сведок овог времена у коме је највише тога урађено на Храму", рекао је Селаковић.

Селаковић каже да је иницијална каписла дошла од руских пријатеља који су помогли прве радове на мозаику, а држава је успела да то приведе крају.

"Могу да кажем као што је у Другом светском рату заједничка борба за ослобођење зближила два народа, почетком 21. века зеједнички рад на завршетку Храма додатно нас је зближило", рекао је Селаковић.

Односи Београда и Москве

Спекулисало се у делу јавности да ли су захладнели односи две државе после потписивања Вашингтонског споразума.

"У једном месецу нас нападну за врло блиске односе, смета им што је Вучић одликован Оредном светог Александра Невског. Постоји неконзистентност оних који износе такве поруке", рекао је Селаковић.

У другом месецу причају о захлађењу односа, каже Селаковић.

"Сваки наш сусрет показује колико су односи од значајна и важности. Ондоси су од обостраног значаја. Русија је наш снажан политички и економски партнер, данас ће бити разговора о енергетици, железници о војнотехничкој сарадњи и свему ономе што су додирне тачке наше две државе", каже Селаковић.

Указује да је спољнотрговинска размена била већа од три милијарде долара, прошле године што је показатељ озбиљности и присности односа двеју држава.

Селаковић каже да је за октобар била планирана посета председника Владимира Путина, ковид је у доброј мери отежао реализацију посете. Истиче да су руски пријатељи и руска страна рекли да су такве спољнополитичке активности ограничене у оваквим условима.

"Надам се да ће до те посете доћи и да ће председник Путин присуствовати великом освећењу Храма, када ће то бити не може нико од нас да предвиди", рекао је Селаковић.

Са Лавровом ће се разговарати о вакцинама, и о свему ономе што су заједничке теме и додирне тачке, где сарадњом можемо заједнички више да урадимо, закључио је Селаковић.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару