Протести "1 од 5 милиона" широм Србије

У више градова у Србији одржани су протести "Један од пет милиона". Окупљени су носили различите транспаренте и заставе. Захтеви се понављају – оставка власти, пристојна и слободна Србија, једнаки услови за све и решавање локалних проблема.

Протестовали су грађани у Нишу, Смедереву, Новом Саду, Суботици, Крушевцу, Шапцу, Панчеву, Ужицу, Краљеву, Лозници, Кикинди, Ваљеву, Лесковцу, Зајечару, Пожаревцу и Чачку.

У Новом Саду је протест био посвећен борби за слободне медије. Грађани су се окупили испред Српског народног позоришта где су одржани говори, а окупљенима су се обратиле новинарке Гордана Суша и Бранислава Опрановић, као и новинар Жељко Бодрожић. Окупљени су носили заставе Србије и Војводине, а најчешћи транспарент поново је био "Нови Сад мора бити слободан град".

На протестној шетњи у Лесковцу окупљени грађани захтевали су да се председнику Александру Вучићу одузме титула почасног грађанина Лесковца, као и да градоначелник тог града Горан Цветановић поднесе оставку.

Чачани су тражили оставку градоначелника Милуна Тодоровића због загађене Западне Мораве, биоскопа "Сутјеска", одлива мозгова, страначког запошљавања и урбанистичке мафије. Поновили су захтеве и на републичком нивоу.

У Ужицу су се грађанима обратили проф. Чедомир Чупић, некадашњи судија Уставног суда др Зоран Ивошевић као и представници малинара. Организатори протеста рекли су да им градске власти нису дале струју за озвучење и поред тога што је скуп уредно пријављен. На скупу су се чули углавном захтеви за оставку председника Александра Вучића и министра пољопривреде Бранислава Недимовића. 

Протест у Краљеву је одржан четврти пут, у организацији Удружења староседелаца Краљева. Након окупљања испред зграде Скупштине града, грађани су кренули улицама града до надвожњака, како су организатори рекли – "да обиђу радове".

У Крушевцу, на Тргу глумаца, протест је одржан трећу недељу заредом. Захтеви окупљених грађана су непромењени – оставке челника града, надзорног одбора и директора Топлане, упола мањи рачуни за грејање у наредна три месеца, већа безбедност, квалитетнија здравствена заштита, право на истините информације и другачије мишљење у медијима.

У Панчеву су на протесту говорили професор панчевачке Гимназије у пензији Петар Маркуш и Марчело. Грађани су порукама на својим траснпарентима поручили да нису задовољни како у граду функционише градски превоз и изразили су незадовољство пристрасним радом локалне ТВ Панчево.

На Тргу "Карађорђев дуд" почео је протест Смедереваца. Глумац Душан Вулић је позвао грађане да не буду апатични, већ да се укључе у друштвени живот.

На почетку протеста "1 од 5 милиона" у Ваљеву, незадовољним грађанима обратили су се професор у пензији Радован Маријановић, и новинар Срђан Шкоро. Поједини грађани су током протестне шетње носили заштитне маске, указујући на нерешен проблем аерозагађења. 

Без страначких обележја уз пиштаљке и пароле, Шапчани су четврти петак прошетали градским улицама, захтевајући смену актуелне власти и председника, право на слободу рада и говора и праве људе на правим местима.

Лозничани траже промену власти, право на слободу говора, веће плате и улагања у пољопривреду и здравство, док су Зајечарци осудили прошлонедељни напад на свог активисту Владимира Петковића Зигија, када је усред дана због ношења беџева био мета насиља. Први протест под називом "1 од 5 милиона" одржан је у Кикинди.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи