Ванредна седница косовске скупштине због хапшења Харадинаја

У Приштини је у току ванредна седница косовске скупштине поводом хапшења Рамуша Харадинаја у Француској, по потерници Србије за ратне злочине почињених током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Ванредну седницу су затражила 43 посланика, на иницијативу странке Рамуша Харадинаја - Алијансе за будућност Косова.

Шеф посланичке групе те странке Паљ Љекај рекао је на почетку седнице да је хапшење Харадинаја неприхватљиво, критикујући актуелну владу што је дозволила да дође до ове ситуације.

"Све што долази из Србије је превара и представља борбу против Албанаца. Србија подиже оптужнице без основа против Албанаца, ослободилаца Косова. У томе смо помогли Србији, отварањем дијалога без принципа", рекао је Љекај.

По њему, косовске власти нису предузеле кораке да се изврши притисак на ЕУ за брисање српских потерница.

"Борци ОВК као и Рамуш Харадинај су свети, дали су свој живот. Уместо помоћи, ви сте изгласали Специјални суд. Косову је потребна стабилна и јака влада. Ова влада треба да призна већ једном да нема снаге да брани сувереност државе. Ухапшен је државни службеник са дипломатским пасошем", рекао је Љекај.

Посланица Иницијативе за Косово Ваљдете Бајрами подсетила је на садржај Резолуције косовске скупштине из 2015. године када је Рамуш Харадинај ухапшен по истом основу у Словенији, а у којој се наводи обавеза косовских представника да у Бриселу траже скидање свих потерница.

"То није учињено и сада нам се поново дешавају хапшења по потерницама Србије. Вас занима само ваше окружење и све што радите, радите ради себе самих. Захтевамо да се што пре ослободи Рамуш Харадинај", рекла је Бајрами.

Посланик покрета Самоопредељење Исмаиљ Куртеши оценио је да је хапшење Харадинаја последица пристанка на дијалог са Београдом.

"Са Србијом треба да се утврде начела преговора која би требало да се поштују. Преговори без начела доносе добитника и губитника, као што се тренутно дешава", рекао је Куртеши.

Министар спољних послова Енвер Хоџај рекао је да ће наредних дана у Приштини израдити план за скидање свих потерница Србије према званичницима са Косова, оценивши да се политика Београда враћа на деведесете године.

Хоџај је рекао да косовска влада у насталој ситуацији предузима одређене мере, а у оквиру њих, није дозволила председнику Србије и другим њеним званичницима да посете Косово, што ће, навео је Хоџај, чинити и даље.

Косовски премијер Иса Мустафа рекао је обраћајући се посланицима да су српске потернице за грађане на Косову незаконите, политички мотивисане и са јасном тенденцијом да подстакну тензије и конфликте и да подрију процесе у региону и шире.

Влада, рекао је, напорно ради да оптужнице Србије буду одбијене од стране међународних безбедносних институција.

"Предузели смо максималне напоре за Косово да се прикључи Интерполу и да се повећа сарадња са Европолом. Надамо се да ће нашим чланством у овим институцијама, политички мотивисане потернице бити уклоњене", рекао је Мустафа.

У току је расправа током које посланици износе своје ставове о хапшењу Харадинаја и истичу захтев да што пре буде ослобођен. Седници присуствује и Вилијам Вокер, бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову.

На крају расправе очекује се договор посланика о садржају новог нацрта резолуције, чији садржај још није обелодањен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи