Читај ми!

"Орлови" доминантна сила у Групи Д, деле се још три карте за Берлин

Кошаркаши Србије тешко да ће имати достојног ривала у првој фази такмичења на Евробаскету. Такмичење у Прагу "орлови" почињу против нејаке Холандије, да би затим уследили мечеви са домаћином Чешком, Финском и Израелом. Групну фазу Србија завршава 8. септембра утакмицом против Пољске. Четири селекције водиће велику борбу за једно од преостала три места у осмини финала.

Србија је апсолутни фаворит за освајање првог места у Групи Д Евробаскета и ту нема никакве дилеме.

Тешко је очекивати од било које екипе из групе да може да узе меру Каријевим "орловима", па би сваки потенцијални неуспех Србије могао да се посматра као велико изненађење

Пешић на располагању, без обзира на неиграње Богдановића и Теодосића и повреду Бјелице, има респектабилан тим, предвођен двоструким узастопним најбољим кошаркашем НБА лиге Николом Јокићем.

Када се томе додају имена прекаљених евролигашких асова попут Васе Мицића, Владимира Лучића, Николе Калинића и Марка Гудурића, јасно је да су "орлови" међу главним фаворитима за освајање медаље на никад квалитетнијем Евробаскету.

Остале селекције ће у међусобним дуелима одлучивати о преостала три путника за Берлин и потајно се надати да могу некако да изненаде кошаркашку велесилу каква је Србија.

Чешка - очи упрте у лекарски тим

Чешка је на папиру најквалитетнија екипа у групи, иза Србије. Међутим, повреда вероватно најбољег играча Томаша Саторанског наглавачке је променила расположење, али и очекивања у чешком табору.

Јан Весели јесте велика звезда европске кошарке, али чини се да без помоћи новог саиграча у Барселони неће бити довољан да Чеси заузму друго место у групи, које доноси знатно лакшег противника у осмини финала такмичења.

На Мундобаскету у Кини, Чеси су освојили шесто место и то управо после пораза од Србије.

Чешка ће водити велику борбу за Финском, Израелом и Пољском за три места у осмини финала, а у томе ће имати френетичну подршку навијача у велелепној прашкој "О2 арени".

Дуел Србије и Чешке на програму је у суботу, 3. септембра. 

Финска - потенцијално изненађење турнира

Својим играма и резултатима у последњих годину дана, селекција Финске скренула је на себе пажњу многих љубитеља кошарке, нарочито када су у питању квалификације за Мундобаскет.

Лаури Марканен предводи најбоље пласирану скандинавску селекцију на Фибиној ранг-листи, а велику помоћ има у искусним Петерију Копонену и Сасуу Салину.

Повреда Саторанског условила је да Финској значајно скоче шансе, не само да се пласира у осмину финала, већ да се домогне и другог места у Групи Д.

Финска је показала да може да победи и озбиљније репрезентације од протвика у групи, а недавно је савладала селекцију Израела и показала зубе пред меч на Евробаскету.

Занимљиво је да су Финска и Србија биле у истој квалификационој групи за ово такмичење, а "орлови" су убележили две лаке победе.

Нову прилику да изазову "орлове" Финци ће имати 5. септембра.

Израел - младе снаге спремне за изазов

Израелци су створили једну нову, младу генерацију, која тек треба да покаже колико вреди у годинама које долазе.

Евробаскет ће бити идеална прилика да своје озбиљније сениорске утакмице одиграју Дени Авдија и Јам Мадар, два играча који су предводили Израел до титуле шампиона Европе у узрасту до 21 године.

Међутим, на терену ствари не изгледају онако како их је замислио Гај Гудес, о чему сведочи и пораз од Финске у квалификацијама за Мундобаскет само неколико дана пред почетак шампионата Старог континента.

Без обзира на све, Израел би требало да бдуе један од четири тима из групе који ће се пласирати у осмину финала, али борба ће бити неизвесна до самог краја.

Израел и Србија укрстиће копља 6. септембра.

Пољска - форма у паду, и осмина финала је успех

Пољска кошарка налази се у кризи, а о томе најбоље сведочи чињеница да се кошаркаши нису пласирали у другу фазу квалификација за Мундобаскет.

Тим који је у Кини догурао до четвртинала и на крају завршио као осми, у овом тренутку мораће да се задовољи борбом за пласман међу 16 најбољих екипа.

Матеуш Понитка и Еј-Џеј Слотер прве су звезде Пољске, али тим нема потребну дубину како би пружио иоле озбиљнији отпор фаворитима за медаљу.

Пласман у осмину финала је далеко од немогућег, одлучиваће нијансе, а Пољаци се уздају и у велики број навијача који би требало да преплаве чешку престоницу.

Против Србије тешко да ће имати шта да траже, а управо дуел две селекције биће у последњи меч који ће се играти у Прагу - 8. септембра.

Холандија - "лале" у ђачкој клупи

Ако није најслабија екипа на турниру (а, врло могуће да јесте), Холандија је сигурно најмање квалитетан противник Србије у првој фази такмичења.

Све осим убедљиве победе орлова била би права сензација, али лале управо у тој чињеници налазе трунку наде да потцењени могу до изненађења.

Квалитет Холандије на својој кожи осетили су Хрватска и Турска, али чуда се не догађају сваки дан, а заиста би било право мало чудо када би лале успеле да савладају неког противника у оквиру Групе Д.

Холандија је и екипа против које ће Србија одиграти први меч на турниру, у петак 2. септембра.

Прогноза коначног пласмана у Групи Д:

1. Србија 6-0
2. Финска 4-2
3. Израел 4-2
4. Чешка 2-4
5. Пољска 2-4
6. Холандија 0-6

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару